Alicia Agneson från Eskilstuna i ny storfilm – spelar mot Oscarsvinnare

Är Alicia Agneson Eskilstuna Sveriges nästa stora skådespelarexport? Svaret är - ja! För just nu spelar hon en av, som det heter på filmspråk, "the supportive leads" i spionthrillern "The Courier" med Gary Oldman och Olga Kurylenko i huvudrollerna.

15 mars 2019 19:31

Inspelningarna pågår för fullt mitt i centrala London.

– Det är så spännande och helt annorlunda jämfört med att spela in "The Vikings". Då höll vi i filmteamet oss för oss själva på en isolerad plats på Irland. Nu görs inspelningarna mitt i smeten på en massa spännande platser i London. Folk stannar upp och kollar och är nyfikna på vad vi håller på med. Första gången jag provade min kostym - så var det vanliga kläder som jeans. Inga snörliv som när jag spelade Freydis, eller 40-talsklänningar som när jag var Eva i "Little Kingdom". Det här är min första roll som utspelar sig i modern tid och jag får vara precis som jag är.

Förutom då att hon spelar en särdeles hårdkokt agent med pistolen i högsta hugg.

– Ja, jag fick börja med stentuff träning för att lära mig handskas med vapen. Vi har skjutit och hållit på och den biten är verkligen helt ny för mig.

Än så länge råder stort hemlighetsmakeri omkring "The Courier", men storyn spinner i gång utifrån att en kurir i London upptäcker en bomb i ett av paketen hon ska leverera.

Rutinerade stjärnorna Gary Oldman och Olga Kurylenko har huvudrollerna, men Alicia Agneson finns straxt intill i en roll med stor betydelse för att föra handlingen framåt.

– Vi är på olika sidor allihopa och vilken jag håller mig på kan jag ännu inte säga någonting om. Men jag är iallafall en jäkla läskig tjej som man ska passa sig för att bråka med, säger Alicia Agneson som beskriver "The Courier" som en katt-och-råtta-lek genom Londons gator.

Vid det här laget har hon i princip jobbat oavbrutet sedan inspelningen av "The Vikings" femte säsong avslutades.

Tanken var att hon skulle ta det lugnt ett tag, hålla sig hemma i Eskilstuna och fundera över nästa drag. Istället fick hon sin första huvudroll och det bar iväg till Slovakien där hon i november och december filmade "Little Kingdom" som utspelar sig vid andra världskrigets slut. Alicia Agneson spelar en ung gravid kvinna som lämnats ensam kvar hemma i byn sedan hennes man gått ut i kriget.

– Vi var klara straxt före jul och jag var egentligen inte alls redo för att sätta i gång med ett nytt projekt igen. Men så dök den här rollen upp och jag tvekade förstås inte en sekund!

Dagarna är långa och intensiva, men roliga. Och fyllda med nya erfarenheter.

– Utan att spoila för mycket kan jag väl avslöja att jag säkert svalde minst tre deciliter blod precis innan jag ringde upp nu. Det har varit en tuff dag.

Motspelarna

Gary Oldman: Vann en Oscar 2018 för sin roll som Winston Churchill i "Darkest Hour". Oscarnominerad 2012 för sin roll i thrillern "Tinker, Tailor, Soldier, Spy". Spelar Sirius Black i Harry Potter-filmerna. Brittisk skådespelare, manusförfattare och regissör.

Olga Kurylenko: Medverkat bland annat Bond-filmen "Quantum of Solace". Uppväxt i Ukraina.

Dermot Mulroney: Amerikansk skådespelare som bland annat medverkat i "Min bäste väns bröllop".

William Moseley. Brittisk skådespelare som fick sitt genombrott i "Berättelsen om Narnia".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson