Ägare till ovårdad fastighet kan få vite

Ägarna till en ovårdad fastighet i Vingåker kan få 50 000 i vite om skräpet på tomten inte körs bort.

Ägarna till den ovårdade fastigheten kan hotas av vite.

Ägarna till den ovårdade fastigheten kan hotas av vite.

Foto: Stina Järperud

Vingåker2019-10-17 20:45

Den aktuella fastigheten har varit föremål för kontroll flera gånger tidigare. 

För två år sedan fick stadsbyggnadsnämnden en uppmaning från polisen om att kontrollera fastigheten. Ungdomar hade då setts springa från platsen. 

Vid den här kontrollen noterades uppbrutna dörrar och sönderslagna fönster. Det låg hushållsavfall, dörrar, trä- och metallföremål och även miljöfarligt avfall på platsen, bland annat byggmaterial och elektronik. 

Ett halvår senare skickade polisen en film som visade ungdomar som vistades i huset. Nämnden beslutade då om ett tillträdesförbud till fastigheten. 

Fastighetsägaren överklagade förbudet och lämnade in en åtgärdsplan för att få fastigheten beboelig igen. 

I augusti förra året gjorde byggnadsinspektör och miljöinspektör ett nytt kontrollbesök. Det visade sig då att fastighetsägarna inte följt sin egen åtgärdsplan, och att fastigheten var i ännu värre skick än tidigare. Vissa fönster hade spikats igen med träfiberskiva, men obehöriga kunde ändå komma in i bostadshuset. 

Nu föreslår stadsbyggnadsförvaltningen att nämnden på sitt möte på tisdag beslutar om ett föreläggande mot fastighetsägaren. Om förslaget går igenom får fastighetsägarna tre veckor på sig att sortera och transportera bort allt miljöfarligt avfall, hushållsavfall och liknande från tomten och ta det till någon avfallsanläggning. 

Om så inte sker hotar ett vite på 50 000 kronor. 

De måste då också riva en garagebyggnad som rasat in, och dessutom säkra bostadshuset så att obehöriga inte kan ta sig in. 

Ägarna kan bli tvingade att riva det raserade garaget, och se till att obehöriga inte kan ta sig in i huset.
Ägarna kan bli tvingade att riva det raserade garaget, och se till att obehöriga inte kan ta sig in i huset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!