Niklas Engdahl har ett långt cv, men det är framför allt tre roller som han förknippas med. En av dem är mobbaren Nille i Anna Odells film ”Återträffen”. Uppenbarligen har rollfiguren slagit an en sträng för det är många som vill prata med Niklas om vilken roll de hade under skolåren – mobbare eller offer – och hur de känner inför det i efterhand.

En annan är Henrik i ”Bonusfamiljen”, SVT-succén om nya konstellationer när gamla kärnfamiljer bryts upp. Figuren Henrik är kollega och pojkvän till Petra Medes karaktär Katja, och så småningom bonuspappa till Katjas son. Sedan serien plockats upp av Netflix har Niklas börjat få beundrarpost från när och fjärran.

Den går i 180 länder. Jag hör ifrån folk i Sydamerika då och då som tycker att det är märkligt att det inte finns någon sådan som Henrik i deras land.
Artikelbild

| Skådespelaren Niklas Engdahl har ett långt cv och har under året setts i bland annat ”Den inre cirkeln” och ”Bonusfamiljen”.

Den tredje är birollsinsatsen i komediserien ”Solsidan” som ”Kliché-Kjelle”, mannen med en imponerande förmåga att stapla klyschor på varandra i varje samtal.

Motor i teamet

Tidigare i år dök Niklas Engdahl för första gången upp i en huvudroll. Han spelar näringsministern David Ehrling i ”Den inre cirkeln”, ett tv-drama på Viaplay som bygger på en bok skriven av Moderaternas före detta partisekreterare och chefsstrateg Per Schlingmann.

Skillnaden mellan att spela en biroll eller en huvudroll handlar om mer än bara storleken på rollen, menar han. Det påverkar också hur man närmar sig själva arbetsmiljön runt inspelningen. Som huvudrollsinnehavare är man även en motor i inspelningsteamet, medan birollsinnehavaren besöker ett sammanhang under några dagar och då snabbt behöver komma in i gänget.

Artikelbild

| ”Jag är tacksam, glad och privilegierad över att få göra det jag gör”, säger skådespelaren Niklas Engdahl.

För min del handlar det om att hitta min plats i ett lugnt och makligt tempo. Inte kasta mig ut och vara för social, för då bränner jag all den energi som behövs framför kameran.

Mormor skådespelare

Artikelbild

| Teaterintresset föddes under året som utbytesstudent på high school i USA med drama på schemat. Hans mormor var dessutom skådespelare.

Niklas Engdahl har också spelat mycket teater. Lars Noréns ”Natten är dagens mor”, ”Romeo och Julia” på Dramaten och ”Frankenstein” på Helsingborgs stadsteater för att nämna något. Men debuten skedde faktiskt framför kameran, före scenskoleutbildningen. Niklas Engdahl fick rollen som Toni i TV3:s ”Vänner och fiender” under tv-såpans storhetstid på 1990-talet.

Det var riktigt högt tempo och vi spelade in två avsnitt om dagen. Det är häftigt nu i efterhand att ha varit med om, för även om kvalitén inte var så jättehög var det en jävligt rolig erfarenhet.
Artikelbild

| Niklas Engdahl läser regelbundet in ljudböcker och har flera gånger nominerats till – och även vunnit – Stora ljudboks-priset.

Teaterintresset föddes under ett år som utbytesstudent på high school i USA med drama på schemat. Ett ämne som egentligen inte var främmande för Niklas, vars mormor varit skådespelare på Helsingborgs stadsteater och senare undervisade på scenskolan i Stockholm.

Hon var min teaterkompis. När jag gick på scenskolan i Göteborg tog hon tåget ner ett par gånger varje år och bodde hos mig. Hon tittade på lektionerna och vi gick mycket på teater.
Artikelbild

| Skådespelaren Niklas Engdahl fyller 45 år.

Vemodig tid

Han har valt ett tufft yrke och har i perioder haft svackor. På senare år har han filmat mycket, det är två nya säsonger av "Den inre cirkeln" på gång och dessutom läser han regelbundet in ljudböcker. Flera gånger har han nominerats till – och även vunnit – Stora ljudboks-priset.

Det är en rolig tid mitt i livet just nu och samtidigt vemodig och speciell, säger han.

I början av sommaren gick hans pappa oväntat bort, en händelse som gav nya perspektiv på livet.

Jag har märkt hur jag och mina två syskon och mamma har hjälpts åt och stöttat varandra. Så samtidigt som det är väldigt sorgligt är det också fint att känna att vi i vår lilla familj finns där för varandra.