Annonssamarbete med KIAB

Nytt hunddagis i Värmbol - En dröm blev sann

Redan när Naomi Daagh gick i åttan drömde hon om att kunna öppna ett hunddagis. Nu har den drömmen gått i uppfyllelse. Efter studenten förra sommaren började planerna gro lite mer på allvar och den 1 mars slog hon upp portarna till Happy Tails Hunddagis som totalt har tillstånd och plats för 25 hundar. Sju kunder har redan skrivit kontrakt och fler verkar vara på väg in. Dessutom har hon fått en inneboende, Ludna Tassen, med trim för hund- och katt.

Naomi och Lisa lägger mycket fokus på att skapa en bra miljö.

Naomi och Lisa lägger mycket fokus på att skapa en bra miljö.

Foto: Lars Johansson

Native2024-03-06 00:10
Detta är ett annonssamarbete.

Lokalen ligger i Värmbols industriområde på Dalvägen 13 C och där är nära till fina naturpromenader när Naomi ska rasta hundarna på för- och eftermiddagarna. På 440 kvm finns flera boxar för både små och stora hundar, lekrum, kontor, kök, personalrum och en sluss där hundägarna lämnar ifrån sig sina pälsklingar. Dessutom finns här en hyresgäst, Ludna Tassen.

KIAB har varit väldigt hjälpsamma, de har renoverat ett badrum, satt upp mellanväggar och bytt ut all belysning i lokalen, berättar Naomi. Med hjälp av min pappas företag Viala Lack har vi själva ritat hur vi ville ha det, byggt boxarna, målat och dekorerat lokalen. 

undefined
Här i Värmbol är nära till naturpromenader när Naomi vill rasta hundarna.

Många regler att följa

Renoveringen satte i gång vid årsskiftet och allt har gjorts enligt Jordbruksverkets och Länsstyrelsens riktlinjer och regler. Där regleras till exempel hur stora boxarna ska vara och hur många hundar som får vistas i samma box. Happy Tails har två olika storlekar på boxar och kan ta emot både stora och små hundar. Snart är den nya hemsidan klar och för att marknadsföra sig har Naomi framför allt använt sig av sociala medier. Det var också öppet hus i januari, även om inte allt var klart.

– Vi har vissa villkor som varje hund måste uppfylla. De ska kunna fungera tillsammans med andra hundar, vara ganska ensamtränade och kunna behålla lugnet, förklarar Naomi. Det är viktigt för gruppdynamiken och lugnet i lokalen. 

undefined
De har ritat och byggt boxarna själva utifrån alla regler som gäller.

Viktigt med lugn och hemkänsla

Naomi lägger mycket fokus på att miljön för hundarna ska vara hemtrevlig och lugn. En Agility-matta i lekrummet gör det till exempel lite skönare för hundarna att springa på. Det mjuka ljuset i lokalen ska ge en trevlig känsla och ibland spelar den lilla radion musik på låg nivå. Hennes egen hund Dani, en Siberian Husky, är förstås också alltid här.

undefined
På Naomis kontor får även hennes hund Dani vara.

Mellan lekrummet, boxarna och köket har KIAB satt upp ljuddämpade mellanväggar och dörrar. När djurägarna lämnar sina djur, gör de det i en sluss. De kommer på så sätt inte in i rummen vilket också bidrar till lugnet. I slussen sitter certifikaten från Naomis olika utbildningar för att kunderna ska se att hon har kunskap och erfarenhet trots sin unga ålder.

undefined
Varje box har plats för två till flera hundar, beroende på storlek.

Flera fyrfotingar

Lisa Touma driver Ludna Tassen för både hund och katt sedan ett och ett halvt år. Lisa behövde en lokal och Naomi hade plats, vilket blev väldigt lägligt. Här får hundar och katter hjälp att klippa klor, bli trimmade och badade. De blir också fotograferade i en fåtölj. Men när Lisa jobbar med djuren, tar hennes egen strävhåriga tax Delmar plats i fåtöljen.

undefined
Lisa på Ludna Tassen ger hundar och katter lite extra omvårdnad

Plast och slöseri, nej tack!

Något som är viktigt för både Naomi och Lisa är att påverka miljön så lite som möjligt. Därför använder de exempelvis hundbajspåsar av återvunnet material och undviker att använda plast. Möbler, tavlor, handdukar, filtar och annan inredning kommer från second hand eller har skänkts av familj och släktingar.

– Det gick åt en hel del tid att hitta bra möbler och inredning, konstaterar de.

undefined
Taxen Delmar trivs i lekrummet. Snart får rummet en skön agility-matta för hundarna att leka på.

Även katt- och hundtillbehör

Lisa öppnade sin verksamhet i lokalen redan i januari. Hon har även startat en hemsida där hon säljer katt- och hundtillbehör som hon skapar själv med hjälp av återvunnet material. Då använder hon begagnade tyger och band av stark kvalitet som hon till exempel flätar koppel och halsband av.

Än så länge kan Naomi ta in 12 hundar, det är vad Jordbruksverket tillåter för en person. Men hon hoppas såklart att det blir fler och då får hon anställa mer hjälp.

Läs mer om företaget

Happy Tails Hunddagis

Facebook: Happy Tails Hunddagis
Instagram: happytails.hunddagis

Ludna tassen – trim för hund och katt

Webbsida: ludnatassen.se
Facebook: Ludna Tassen
Instagram: ludna_tassen

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Katrineholms-Kuriren.