Annonssamarbete med +Katrineholm

Helene Björkqvist driver frågan om jämställdhet, jämlikhet och demokrati i ren Fogelstadanda

Helene Björkqvist tycker om att arbeta inom föreningslivet och är en av de starka eldsjälarna i kulturföreningen Fogelstad sedan flera år tillbaka. Återstarten av Fogelstad har varit en utmanande resa som resulterat i något fantastiskt.

Foto: + Katrineholm

Native2024-07-08 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

En artikel från +Magasin 

– Att få träffa andra personer med samma engagemang och drivkraft är både stimulerande och roligt. Tillsammans arbetar vi, ideellt, för att få i gång skolan igen. Fylla den med liv och kraft med avstamp från den Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad. Det är ett historiskt minnesmärke som vi behöver bevara och som har stor betydelse för demokratin och kvinnorörelsen i Sverige sedan början av 1900-talet, berättar Helene Björkqvist.

undefined
Hur långt har vi kommit? Måttbandet som föreningen låtit tagit fram har måtten på ena sidan och kvinnohistorien på andra.

Kulturföreningen bildades i september 1995 och har drivit en utställning i olika former under åren tillsammans med kursverksamhet och föreläsningar. Idag har föreningen cirka 260 medlemmar från hela landet och här finns ett stort engagemang för att sprida kunskapen om skolan till fler. Utställningen gick tidigare i år att se på Galleri Bellman i Stockholm men är nu hemma i Julita.

År 2025 firar föreningen att det är 100 år sedan den första kursen startade på Fogelstad och Helene tipsar om att hålla utkik för vad som komma skall under firandet. Men redan i sommar är det mycket som händer på den kvinnliga medborgarskolan. 1 juni öppnar utställningen för säsongen med lite nyheter, bland annat ett bokbord där man presenterar sex olika böcker från fakta om demokrati till demokratins kännetecken och även dess hot. Här kan man ta del av hela historien bakom den kvinnliga medborgaskolan och få veta mer om de drivande kvinnorna och deras tankar. Man kan också boka guidningar inför sitt besök. Kvinnorna drev skolan i 25 år. 

– Vilken bedrift det är. Historien visar också på att minst 25 procent av alla kvinnor som satt i riksdagen mellan 1922-1954 hade gått på kvinnliga medborgarskolan, säger Helene. 

Läs fler inspirerande företagsresor här!

undefined

Sommaren bjuder också bland annat på sommarkurser, feministiskt sommarläger och yogakurser.

– Något som vi verkligen ser fram emot är ett sommarläger för tjejer som Sveriges kvinnoorganisationer har fått bidrag för att arrangera. Det är mellan 50-100 unga kvinnor, 13-20 år, som bor på skolan några dagar i augusti. Dagarna innehåller olika aktiviteter och samtal kring viktiga frågor. Det är tjejerna själva som styr innehållet och vad de vill prata om, berättar Helene. 

undefined
Broschen från tidigt 1900-tal som varit inspiration till den blå färgen som idag används i Katrineholms platsstrategiarbete.

Platsen Fogelstad har också blivit en skrivarretreat som bland annat forskare söker sig till. 

– De hyr huset och kan då sitta i tystnad och skriva. Det är kul att det finns många användningsområden och att platsen används av både grupper och enskilda.

Tidigare i år blev Helene nominerad till Årets Ambassadör i Katrineholm för sitt starka engagemang i kulturföreningen. En förening som verkligen sätter vår stad på demokratikartan. 

– Det var ärofyllt och jag blev riktigt stolt. Det är roligt att man uppskattas och att man väljer att lyfta det här jobbet som görs av ideella krafter. Vi är många i föreningen som tillsammans förtjänar den här fina utmärkelsen.

undefined
Från KatrineholmsGalan.

Framtidsdrömmen för Helene och de engagerade inom föreningen är att skolan ska komma i gång igen i sin sanna anda. 

– Vi vill se till att vi får mer demokratiluft under våra Fogelstadvingar så vi kan lyfta demokratin igen, allt för en bättre värld, avslutar Helene.

Läs fler artiklar i +Magasin

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Katrineholms-Kuriren.