Foto: Hanna Maxstad
Detta är en artikel från +Magasin
Efter Reijmyre Glasbruks konkurs 2019 klev Viktor Söderberg, jurist och ekonom, in som delägare tillsammans med dåvarande kompanjonen Ulf Rosén med målet att rädda verksamheten. Det började som ett engagemang för att bevara ett regionalt besöksmål och har sedan utvecklats till en ambitiös vision om att placera Reijmyre i världens finrum.
Idag är Viktor Söderberg VD och själv bosatt inte långt från bruket.
— Jag hade arbetat lite med Ulf Rosén tidigare, han är en vän till familjen och när han bad om hjälp tänkte jag inte så mycket utan sa bara ja, säger Viktor.
Viktor beskriver att intresset för glaskonsten och kunskapen om bruket och hantverket växer med tiden.
Tradition Möter Innovation
Reijmyre Glasbruk, med anor från 1810, är känt för sin hantverksskicklighet och den unika bredden av tekniker såsom drivglas, sprängglas och pressglas. Verksamheten pågår 16 timmar om dygnet med nio timmars tillverkning. Övrig tid läggs på förberedelser och smältning. Sandblandningen läggs in i ugnen redan under kvällen och är klar att blåsas morgonen därpå.
— Just nu tempererar vi upp en till ugn inför driftsättning. Det tar flera veckor. Då den är i gång blir vi mer flexibla i produktionen, säger Viktor.
Att bli fullärd inom glasblåseri tar 15-20 år vilket gör verksamheten sårbar. Om personen som kan ett visst moment på en produkt är sjuk behöver de kunna ställa om.
— Vi tillverkar allt själva, från blåsningen till dekorslipningen. Allt förutom elen i kabeln och sanden på lastkajen kommer härifrån, berättar Viktor.
På Reijmyre färgas glaset direkt i ugnen med metaloxider. Olika färger ger glaset olika egenskaper. Rosa är dyrt. Rött är dyrt och svårt. Bärnsten är svårt, grönt är svårt ibland och klart glas är särskilt utmanande att tillverka. Mörkare grönt och brunt är enklare, vilket förklarar varför just de färgerna används för till exempel ölflaskor.
Färgerna varierar, det syns tydligt ute i butiken där produkterna går i allt från blodrött till klarglas.
— Stålblå gör vi en gång i halvåret så gör man en beställning fel i tiden kan man behöva vänta, säger Viktor.
Fler kvinnor blir glasblåsare
Bruket har 18–20 anställda, varav nio är glasblåsare. Det är en utmaning att hitta erfarna glasarbetare och kompetensen som krävs. Just nu pågår en rekrytering och inom kort kommer två nya glasblåsare att anställas. Positivt är att många kvinnor söker sig till yrket, vilket speglar en förändring i en traditionellt mansdominerad bransch.
— Vi har arbetat mycket med så väl trivsel som ergonomi för att förbättra arbetsmiljön för våra anställda. Det har varit, och är, ett slitsamt yrke men vi försöker göra de insatser vi kan för att våra anställda ska hålla sig friska och att fler ska kunna arbeta som glasblåsare, säger Viktor.
Hållbar formgivning och design
Reijmyre arbetar med några av Sveriges främsta formgivare, utbildade på Konstfack och Beckmans. Nya kollektioner utvecklas löpande genom en noggrann process som involverar glasblåsare, slipare och affärsledning.
— Vi vill fokusera på att leverera handgjorda vackra föremål med god formgivning – små konstverk för vardagsbruk. Genom vårt sätt att arbeta kan vi erbjuda konsumenten ett handgjort glasföremål skapat av Thomas Sandell för endast 7 000 kr. Glaskonstobjekt kan i jämförelse utan problem kosta det tiodubbla, säger Viktor.
Några av formgivarna vars design man kan hitta på Reijmyre Glasbruk är Marie Åkerlund med sin vas Skog, som går att hitta i flera färger, och Thomas Sandell vars Ebba-kruka är väldigt populär. En nyhet är Jonas Bohlins tårtfat Frida, tillägnat Villa Frihem där den första prinsesstårtan ska ha serverats.
Svensk gastronomi uppmärksammas internationellt och där vill Reijmyre vara med och bidra.
— Vi vill att svenskt designhantverk ska vara med i gastronomins frontlinje.
Reijmyre gör också olika exklusiva samarbeten. Sedan 1930-talet har Reijmyre levererat glas till Svensk Tenn, både utifrån formgivningar av Josef Frank och Estrid Ericsson. Reijmyre har också fått uppdraget att tillverka Waldemarsuddekrukan för stiftelsen Prins Eugens Waldemarsudde.
Hållbarhet är en central del av Reijmyres framtid. Nu tar fabriksbutiken emot begagnade glas i inbyte vid köp av nya, enligt vissa villkor. Det begagnade glaset säljs sedan vidare.
— Glas håller längre än en livstid vid rätt hantering. Därför måste glas kunna byta ägare.
Lokal förankring och global räckvidd
Bruksområdet i Reijmyre är en viktig del av glasbrukets identitet. Här finns flera andra verksamheter, till exempel Almqvist Destilleri och ett glasmuseum som drivs av hembygdsföreningen. Viktor Söderberg befinner sig i en process att ta över ägandet av byggnaderna i bruksområdet och vill fortsätta utveckla platsen.
— Vi vill skapa en destination som är till glädje för både lokalbefolkningen och besökare från hela världen, säger han.
Glasbruket har idag kunder från Sydney till San Francisco, och ambitionen är att stärka positionen som ett besöksmål i världsklass med högkvalitativa visningar och berättelser om glasbruket men även kunna knyta an flera verksamheter i området. Just nu söker Viktor någon som vill driva restaurang i de vackra lokalerna i gamla sliperiet, och hoppas kunna finna någon som delar hans ambitioner om framtidens Reijmyre.
Läs mer i +Magasin