Annonssamarbete med +Katrineholm

Katrineholms största förening vill bli ännu större – ”Soffan är vår största konkurrent”

Friskis & Svettis startade i Katrineholm redan 1986, då bedrev man sin träningsverksamhet i stadens olika gymnastiksalar. När medlemsantalet i slutet av 90-talet sjönk behövde man göra en förändring för att kunna driva vidare. En egen lokal var det som behövdes och 2002 öppnade man på Köpmangatan intill Violengallerian. Idag hittar vi Friskis & Svettis, Katrineholms största förening, på Köpmangatan 1 i stora, luftiga och ljusa lokaler. Här tränar och umgås 2200 medlemmar och fler ska det bli.

 Ewa Lindström, Verksamhetschef på Friskis & Svettis i Katrineholm.

Ewa Lindström, Verksamhetschef på Friskis & Svettis i Katrineholm.

Foto: +Katrineholm

Native2024-10-21 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Denna artikel kommer från +Magasin

– Vi ser att antalet medlemmar äntligen ökar igen efter några tuffa år under och efter pandemin och det känns riktigt kul, säger Ewa Lindström, Verksamhetschef. 

Då Friskis & Svettis är en förening och ingen vinstdrivande verksamhet är det medlemmarna som står i fokus. Allt överskott ska gå tillbaka till medlemmarna, i form av investeringar i anläggningen, material eller tillgång till nya/fler träningspass. För att möta upp medlemmarnas behov och önskemål gör man vid flera tillfällen under året, kortare undersökningar, något som Ewa kallar för tre snabba. 

– Vi hade tidigare testat att skicka ut enkäter men svarsfrekvensen var inte tillräckligt bra. I stället fick man tre snabba frågor vid entrén om eventuella utvecklingsåtgärder och där fick vi riktigt bra respons. Vårt senaste projekt var att vi gjorde om gymmet efter medlemmarnas åsikter och önskemål, berättar Ewa.

Liksom i mycket annat går det trender även inom träning och idrott. Nya träningsformer kommer in på programmet och några försvinner. 

– De senaste 3–4 åren har yogan vuxit något enormt, speciellt yin yoga som är en stilla och meditativ yogaform. Spinning klasserna är riktigt populära och även multi-fys där man kombinerar kondition och styrka, säger Ewa.

Nyheter på tränings-sidan som är på väg in är bland annat kortare träningspass, SPLIT 30 min som är styrkeinriktat. 

– Det tror jag mycket på. Det kan bli ett bra pass som kan kombineras bra med spinning eller yoga. 

undefined

Friskis & Svettis har blivit en mötesplats för flera generationer. 

– Gymmet är populärt bland ungdomarna. Är man mellan 13–16 år får man gå en kortare utbildning tillsammans med våra gyminstruktörer. Där går man igenom grundteknikerna och hur man ska tänka för att träna på ett hälsosamt sätt i ung ålder. Men också hur man uppför sig i lokalerna och förhåller sig till våra ordningsregler och det har blivit jättepopulärt. Vi har gymvärdar som rör sig i lokalerna när vi har som mest medlemmar på plats och det har skapat en bättre miljö för alla som vistas här och man har alltid någon att fråga. 

Även seniorerna är aktiva på anläggningen, här finns en stor grupp av aktiva äldre som tränar dagtid. Förmiddagspassen är ofta fullbokade och det tycker Ewa är fantastiskt kul då det inte bara är fokus på träning utan också på gemenskap och relationer. 

Friskis & Svettis har över en halv miljon medlemmar landet över och fler behöver det bli då stillasittande blir mer och mer vanligt. 

– Soffan är vår största konkurrens och vi vill kunna ta emot och bredda oss ännu mer i vårt utbud. På barn- och ungdomssidan kan man göra mycket mer men det kräver också fler ledare.

Att hitta nya ledare brukar oftast inte vara svårt. En del blir handplockade när man ser att det finns fallenhet för att kunna leda egna pass och en del anmäler intresse själva.  

– Blir man godkänd så får man gå en utbildning som ger dig alla redskap du behöver. 

Ewa själv har varit ledare sedan 1996 i alla former av träning förutom yoga och spinning. 

– Det blir lite av en livsstil och det är aldrig för sent att börja träna. På Friskis är vi bra på att hjälpa dig att komma i gång! 

Läs fler artiklar i +Magasin 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Katrineholms-Kuriren.