Annonssamarbete med Vadstena Kommun

Hittade Vadstena – och hittade hem

De övergav storstaden för att ge sina barn en bättre uppväxtmiljö. De letade efter en liten kommun och valet föll på Vadstena, vilket de aldrig ångrat.

Moa, Mia, Filip och Mats bytte storstadslivet mot Vadstena, ett beslut de aldrig ångrat.

Moa, Mia, Filip och Mats bytte storstadslivet mot Vadstena, ett beslut de aldrig ångrat.

Foto: Vadstena kommun

Native2023-11-07 09:44
Detta är ett annonssamarbete.

Det har gått ungefär fyra år sedan de flyttade till Vadstena, Mats Pettersson och Mia Olssonmed sina två barn, Filip och Moa. Han hade levt hela sitt liv i Stockholm, hon kom från början från Södertälje. Det var den stressiga tillvaron i storstaden som väckte tanken på att flytta. Det var ett ständigt slit att få vardagen att gå ihop.

– Det kändes inte bra att sitta i köerna på Essingeleden flera timmar varje vecka och aldrig veta om man skulle hinna hämta barnen, eller när man skulle vara hemma, berättar Mats.

– Så vi frågade oss om det verkligen var värt att leva i det där ekorrhjulet, säger Mia.

När även barnen var positiva till att flytta så började de se sig om på allvar. Det var en mindre kommun söderut som gällde. Inget mer var bestämt. De läste på om en rad orter och valet föll till slut på Vadstena.

– Skolorna var bra här. Det var en av orsakerna till att vi fastnade för Vadstena, konstaterar Mats.

– Vi ville ge barnen en lugnare uppväxt, trygghet och en bra skolgång, förklarar Mia.

undefined
De vackra stadsmiljöerna var ett av skälen till att de fastnade för Vadstena.

De hittade en villa som de var intresserade av, åkte ner till Vadstena, såg sig om i staden och bestämde sig direkt för att slå till. De slogs av hur vacker staden var. Och av närheten till Vättern. Nu har de ett par minuter med cykel till närmaste badplats. 

De är en aktiv familj, så det rika föreningslivet i kommunen var också något som tilltalade dem. Precis som att kommunen, trots sin ringa storlek, har både ishall, simhall och en fin idrottsplats.

– Det var en viktig del i att vi flyttade hit, klargör Mats.

Han kunde till sin glädje fortsätta att vara fotbollstränare efter flytten till Vadstena. Han hörde av sig till Vadstena GIF, fick erbjudande om att träna damlaget, vilket han nappade på. Och han kände sig oerhört välkommen.

– Det är en otroligt bra förening.

undefined
Varje år får kommuninvånarna möjlighet att fiska kräftor vid slottet.

Mia jobbade till en början inom äldreomsorgen, men har nu en anställning på en livsmedelsaffär. Hon stortrivs och har sin arbetsplats en kort promenad från hemmet.

– Det är rena paradiset, säger hon med ett leende.

Mats är takläggare och anställd på en firma i Linköping och har med andra ord betydligt längre till och från jobbet. Det känns ändå som lyx, med tanke på hans förflutna som pendlare i Stockholm.

– Nu vet jag att jag är hemma om 40 eller 45 minuter. Det gör saker så mycket enklare.

undefined
Staden har ett rikt föreningsliv, inte minst inom idrotten. Kungsvalla idrottsplats ligger nära centrum och slottet.

Familjen uppskattar verkligen närheten i Vadstena, till badplatserna, butikerna och de redan nämnda idrottsanläggningarna.
Och även om de älskar det lugna småstadslivet så uppskattar de evenemang som gör att staden lever upp, särskilt under sommaren. De nämner kräftfisket för kommuninvånare, Sommarknäppen och nostalgikvällarna som lockar tusentals besökare varje vecka.

– Vadstena är en liten stad, men har verkligen ett rikt innehåll, säger Mia.

De har, påpekar hon, hittat hem. Allihop.

– Ungarna säger att vi aldrig får flytta!

Familjens flytt gjorde också att hennes föräldrar beslutade sig för att följa efter och bosätta sig i Vadstena.

– De ville vara närmare barnbarnen och de har inte ångrat sig. De trivs också jättebra här!

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Katrineholms-Kuriren.