Annonssamarbete med +Katrineholm

Hållbarhet och odlingsglädje i centrum – fira invigningen av orangeriet

Under 2024 sökte Oasen på Åsen medel från Leader Sörmland och nu är arbetet igång och datumet är satt för en invigning av det nya orangeriet som kommer fungera som konferens och utbildningslokal på en magisk plats ute i Björkvik.

Foto: +Katrineholm

Native2025-04-07 15:16
Detta är ett annonssamarbete.

Detta är en artikel från +Magasin.

I Björkvik, där skogen möter fälten och lugnet ramar in landskapet, växer en dröm fram på Oasen på Åsen. Det är här, mitt i naturen, som MaryAnn Fargo och Martin Johansson sedan 2018 har byggt upp sitt liv kring hållbar odling och självförsörjning. Nu tar de nästa stora steg: ett nytt orangeri, en plats där kunskap och gemenskap ska gro.

undefined

Drömmen som blev verklighet
MaryAnn och Martin kom till gården med en vision – att odla sin egen mat och leva i samklang med naturen. Det började småskaligt med grönsaker, men snart blev det både ägg och honung. Idag säljer de sina produkter på gården och via Reko-ringarna. Några av produkterna finns på Katrineholms turistinformation, till exempel BBQ-honung, gurkrelish och chilisås. Men odling är inte bara deras levebröd – det är deras passion och drivkraft. De har båda en bakgrund som biologer och de håller kurser och föreläsningar, digitala och fysiska, på olika tema kring hållbar odling och självförsörjning. Nu driver de även ett större projekt, Hållbar odling – Hållbar mat, där de vill inspirera fler att odla, oavsett om det är på en stor gård eller en liten balkong. Projektet drivs av ägarna tillsammans med fler samarbetspartners, bland annat +Katrineholm.

undefined

Ett orangeri för framtiden
Tack vare projektet, som drivs med stöd från Leader Sörmland, har Oasen på Åsen kunnat ta steget att förverkliga sitt nästa stora projekt – att skapa ett kunskapscenter med konferenslokal och kafé. Det vackra orangeriet står snart klart, och just nu pågår renoveringen av den gamla ladugården där konferensdelen ska få nytt liv. 

– Det är en intensiv period, men vi ser verkligen fram emot att snart kunna öppna upp och välkomna besökare till en plats där hållbar odling och mat står i centrum, säger MaryAnn.

undefined

Hållbarhetsdagen – invigning och inspiration
För att fira denna milstolpe bjuder Oasen på Åsen in till Hållbarhetsdagen den 10 maj – en dag fylld av inspiration, möten och lärande. Förutom själva invigningen av orangeriet kommer besökarna kunna ta del av guidade turer, utställningar och en jordskola. Här får man lära sig mer om hållbar odling, utforska gårdens verksamhet och ta del av det spännande balkongodlingsexperimentet – ett bevis på att man kan få en rik skörd även på en liten yta. 

– Vi är fast övertygade att man kan få ut en betydelsefull skörd även om man 'bara' har en balkong.

På plats finns också aktörer som Gjordnära, Rölunda, Sörmlands Matkluster och Slåttergubben, och troligen några fler som delar passionen för hållbarhet. 

– Vi hoppas på strålande väder och många besökare. Det här är inte bara en invigning – det är en chans att inspirera fler till att odla och äta mer hållbart, säger MaryAnn.

Läs mer i +Magasin 

Gårdsfest på Oasen på Åsen - Hållbar odling, Hållbar mat

Datum: 10 maj

Tid: 11-16

Facebook-evenemang: Hållbar odling, Hållbar mat 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Katrineholms-Kuriren.