Annonssamarbete med +Katrineholm

Stjärnkliniken tar skarpt sikte på miljardmarknad med ny digital tjänst som revolutionerar branschen

Vi tar en kaffe med Markus Hast som är en av de drivande entreprenörerna bakom bolaget som på relativt kort sikt vuxit till 13 kliniker, 10 städer och över 80 anställda. Stjärnkliniken omsätter idag över 45 miljoner och ska nu försöka göra det få andra bolag enligt statistiken lyckas med, nämligen att ta sig över 100 miljoner. Men klinikerna är kanske en framtida bisyssla, när de nu lanserar sin nya ai-tjänst på en marknad som nationellt omsätter 2,5 miljarder kronor.

Foto: +Katrineholm/Therese Larsson

Native2025-03-24 13:35
Detta är ett annonssamarbete.

Detta är en artikel från +Magasin.

Men först backar vi bandet. Vi vill förstå människan bakom maskinen. Eller i det här fallet en av människorna bakom den virtuella intelligensen, som vi återkommer till om en stund. Markus Hast är född, uppvuxen och fortfarande dagligt verksam i Katrineholm. Men det kanske är mer rätt att säga att han är fostrad inom den lokala bandyn. När vi snitslar ut livsbanan är det flera trådar som leder tillbaka dit. För i över ett decennium är bandyn det som är hela hans liv. Det är en framgångsrik karriär som lagkapten, storsegrar och internationella mästerskap. Det skulle kunna vara en helt egen artikel.

Även när vuxenlivet närmar sig är planen fortfarande att bara vara kvar och spela bandy. Tacksamt funkar det bra med en lokal yrkesutbildning till Hälsoutvecklare för arbetslivet, vilket kanske kan sägas bli den första starten av framtiden. Däremellan finns snabba cash kneg och ett eget företag som massör. Vilket sedan byggs på med en naprapat-utbildning i Stockholm. Trots de flestas röster om att stanna kvar i tryggheten. Vägen till legitimiation tas efter praktik på Kullbergska Sjukhuset och en klinik i Norrköping. Där blir Markus klinikchef efter något år och lite senare även vd. Tillsammans med Fredrik Brännström och Marcus Sandberg startar de sedan det som ska bli Stjärnkliniken. Visionen är ett friskare Sverige och mixen av discipliner är deras främsta vapen, vilket inte fanns på marknaden vid den här tidpunkten.

— Det är det som är spännande med det som vi skapat. Att alla kan tänka på sitt sätt. Man brukar säga att vill du vinna ett krig så sätt ihop en fysioterapeut, naprapat och kiropraktor. De kommer se på en problematik på olika sätt, och det är vår idé, att vi vill att alla ska prata med varandra, berättar Markus. 

Mitt i allt detta har Markus också hunnit skaffa familj. När tredje barnet kom tog han ett längre avbrott för att vara föräldraledig i elva månader. Han jobbade visserligen vissa kvällar, men beskriver att tiden hemma gav nya insikter om både ledarskap och personlig effektivitet.

— Jag fick reflektera över vad som verkligen är viktigt och hur jag bäst kan bidra, inte bara på jobbet utan också hemma. När jag kom tillbaka efter föräldraledigheten kände jag mig mer fokuserad och bättre på att delegera. Jag har slutat tro på idén att man ska springa hundra meter varje dag i full fart. Ibland behöver man stanna till för att få nya perspektiv.

undefined

Han liknar familjelivet med bandyn. Man måste samarbeta, ta hänsyn och byta position om någon blir skadad eller behöver hjälp. Precis som på planen gäller det att se till helheten och inte bara den egna rollen.

— Barn är en ständig påminnelse om att vardagen är större än bara jobbet. Den insikten gör mig till en bättre ledare. Jag tror på att kombinera tydlig styrning med omtanke och glädje. Det kommer från min tid som lagkapten och ännu mer nu som förälder.

Ny företagsidé växer fram
Man brukar säga att ett bra företag är sprunget ur ett reellt behov. Det är också härifrån som bolagstrions nästa satsning kommer. Under åren har Stjärnkliniken brottats med växande administrativa krav. Journalföringar, bokningar, schemaläggningar och fakturahantering har slukat tid. Alltmer eftersom de växt och gjort förvärv. När företaget sökte en modern lösning på marknaden visade det sig vara svårt att hitta ett system som verkligen klarade alla krav.

— Vi ville ha en plattform som passar vår nutid med automatiserade processer och artificiell intelligens som kan frigöra tid för terapeuterna. Så att de kan ägna sig åt det de är bäst på, nämligen patienterna. Det var ingenting vi hittade. Därför tog vi senare ett beslut i ledningsgruppen om att bygga det själva.

undefined

AIMI, som tjänsten heter, är en AI-driven e-handelsplattform i grunden, kompletterad med bland annat, automatisk bokföring, journalfunktionalitet och dynamisk prissättning. Det ska fungera som en digital hjälpreda som gör vardagen smidigare för vårdgivare, terapeuter och i förlängningen även patienterna. Namnet är en ordlek med ai + aim + me vilket ska manifestera det som tjänsten går ut på. Resultatet testas nu internt och lanseras i snar framtid.

— Bolagets egna terapeuter har verkligen satt systemet på prov och snart öppnas dörrarna för fler aktörer att prova de framgångar som vi redan ser. Vår förhoppning är att AIMI blir en ny branschstandard inom bokning- och journalsystem. Vi vet att väldigt många av våra kollegor i samma segment kämpar med tidsödande administration och utdaterade journalsystem. Vi vill visa att det finns ett bättre och mer automatiserat sätt att arbeta.

Drömmen om ett friskare Sverige
Marknadspotentialen verkar enorm. Markus berättar om de olika kundsegmenten som finns från kliniker och privata vårdgivare till offentliga journalsystem. Totalt omsätter dessa 2,5 miljarder årligen bara nationellt. AIMI tar i första fasen sikte på hälsokliniker och andra tjänsteföretag, vilket innebär en marknadspotential om 800-900 miljoner.

— Det här är en investering som redan visar sig ge effekt. Skalfördelarna är enorma. Ju fler kliniker som använder systemet, desto mer data och bättre lösningar kan vi utveckla. Och i förlängningen ser vi även internationell potential.

För Markus och hans delägare är det dock inte enbart intäkterna som lockar. De ser AIMI som ett verktyg för att kunna fortsätta sin ursprungliga vision om att göra Sverige, på sikt andra länder, friskare. Med smidigare digitala lösningar kan fler terapeuter starta och driva verksamhet och patienter får bättre vård. Det är en kombination av drivkraft, vision och tekniskt nytänkande. Kanske får hela vårdsverige att ställa om och tänka nytt.

undefined

Agenda för framgång
Världen känns väldigt stor när vi pratar med Markus. Så vi måste gräva lite mer bakom hans egen framgångsaga. Det är tydligt att han har alltid strävat framåt. Oavsett om det har handlat om bandy, företagande eller ledarskap så har det funnits en tydlig riktning om att skapa något större. Eller så sätter han klokt agendan för framgången. Från det att han indirekt krävde att bli vd för Stjärnkliniken, till dagarna på förskolan.

— Nej men alltså ordet målmedvetenhet har väl jag haft. Jag vet någon förskolefröken sa att jag anordnade springtävlingar på rasterna och så valde jag alltid ut barn som var mindre än mig. Och så var det liksom tävling. Så då vann ju jag. 

Under vårt samtal så hinner vi prata en hel del om ledarskap, tvivel och om utmaningar. Återigen kanske en egen artikel. Men det är tydligt att många hinder besegrats genom idrottens informella ledarskapskola. Utöver bandyn så finns nu även en Executive MBA via Stockholms Universitet i bagaget. Något Markus menar öppnat upp tankarna och bidragit till att fullt ut se de möjligheter som de nu utforskar. Vi kollar såklart också vad som varit det tuffaste med den här senaste utvecklingen.

— Viktigaste men också det svåraste har varit att det handlar om teknik och alla komplexa delar i ett affärssystem. Så att i förväg planera, kommunicera och sätta deadlines när systemet ska vara färdigt. Sen blir det inte riktigt så. Det tar längre tid. Och då hamnar man fel i sin kommunikation internt. Jag som vill vara rätt, riktig och stå upp för mitt ord. Sen händer det oförutsedda eller vi får saker i fel tid, då hamnar man lite i en rävsax. Det tycker jag varit en av de tuffaste delarna för mig att hantera internt.

Sen finns det ett trick som Markus tagit med sig ifrån bandyn. Något som ska påminna om att driva mot seger och att främja framgång. Något som kanske också få personer vetat om, och det är hans kaptensbindel. För den har han sparat från sin aktiva karriär och burit vid stora eller utmanande möten under kavajen. Numera hänger den fortfarande med ibland, även om det räcker att den kanske reser med i väskan. Vi ser såklart fram emot vart den här vinnarskallen ska ta sina bolag härnäst.

Läs mer i +Magasin 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Katrineholms-Kuriren.