Foto: Therese Larsson
En artikel från +Magasin
Hannah Larsson är entreprenören som tillsammans med mamma Kerstin var med och grundade Kvalitet Häst & Hund 1997. 2015 gick flytten av butiken till Lida Gård och verksamheten har sedan dess utvecklats och expanderat. I år är det tioårsjubileum på Lida Gård och det ska självklart firas.
Från starten har målet varit att skapa en hållbar och inbjudande plats. Idag är gården en populär destination för både lokala och långväga besökare. Att driva företag på landsbygden innebär både möjligheter och utmaningar, men Hannah har valt att fokusera på det positiva.
— När vi startade tyckte folk att vi var galna som öppnade ute på landsbygden, de trodde ingen skulle hitta hit. Platsens unika egenskaper gör den attraktiv och med en bra affärsplan har folk hittat hit.
Tioårsjubileet kommer att firas den sista helgen i mars.
— Vi vill såklart skapa något speciellt för våra fantastiska kunder och fira den här helgen ordentligt. Vi ser fram emot minst tio år till på denna underbara plats.
Hållbarhet i fokus
Hannah har byggt upp en trogen kundkrets genom att satsa på en varm och personlig atmosfär. Hållbarhet genomsyrar allt, från butikens handplockade produkter till råvarorna i restaurangen där sörmländska råvaror prioriteras. Köttet som används i restaurangen kommer bland annat från Stenhammars Gods och Rocklunda Gård.
— Kvalitet och bredd är väldigt viktigt för oss, även i butiken där vi satsar på handplockade leverantörer som erbjuder kvalitetsmärken. Butiken vill vi fortsätta utveckla för att kunna erbjuda mer.
För Hannah är goda samarbeten avgörande. Hon värderar leverantörer som delar hennes syn på kvalitet och hållbarhet, och har skapat långsiktiga relationer som speglas i produktutbudet. Att bygga upp en trogen kundkrets har också varit en viktig del av företagets utveckling. Genom att vara närvarande och lyssna på kunderna har hon lyckats skapa en återkommande kundkrets.
Utmanande tider & lösningar
Precis som många andra företagare stod Lida Gård inför stora utmaningar under pandemin. Flexibilitet blev nyckeln. Hannah och hennes team satsade på digital närvaro, anpassade erbjudanden och utvecklade e-handel.
— Pandemin löste vi fantastiskt bra, vi permitterade inte utan vi anställde i stället.
Två viktiga faktorer som gjorde att de klarade sig så bra var de lojala kunderna och de goda relationerna med leverantörerna.
För Hannah är samarbeten och viljan att hjälpa till och lyfta varandra en viktig del för besöksnäringens utveckling i Västra Sörmland. Hon ser stor potential i att företag inom besöksnäringen rekommenderar varandra mer aktivt, där restauranger, hotell och besöksmål kan samarbeta för att hålla kvar besökare längre i regionen. Om ett hotell i Katrineholm är fullbokat, kan besökare enkelt kunna hänvisas till alternativ i Flen eller Vingåker.
— Folk vill åka hit för att vi har det gröna, vi har naturen, vi har sjöar samt slott och herresäten som många vill besöka. Det viktiga är att alla samarbetar, alla pratar väl om varandra och rekommenderar varandra. Det gör att besöksnäringen kommer blomstra. Jag vill att vi ska kunna arbeta över kommungränserna. Det är inte Katrineholm, Flen och Vingåker som enskilda enheter, en attraktiv region skapar vi tillsammans.
Jubileumsdags Katrineholms-Veckan
Sedan 2024 är Hannah ordförande för föreningen Katrineholms-Veckan. Veckan firar i år sitt 40-årsjubileum och har kommit att bli en av regionens mest uppskattade folkfester. Den är helt unik genom att den drivs helt av föreningars ideella arbete. Kommunen bidrar med grundfinansiering och kommunala förvaltningar bidrar med hjälp. Även det lokala näringslivet bidrar ekonomiskt, vilket gör att nästan alla programpunkter under veckan är kostnadsfria för besökarna. +Katrineholm är med och stöttar kring projektledning.
Genom att modernisera evenemanget, addera nya inslag och stärka samverkan mellan näringsliv och föreningsliv har Hannah bidragit till att veckan fortsätter att växa och vara betydelsefull.
— Det som blir nytt för i år, som vi kan hinta lite om redan nu, är en Generation Pepp-dag eftersom Katrineholms kommun blev nominerade till årets peppare på Idrottsgalan i år. Det som tidigare har kallats Barndagen och arrangerats i Stadsparken får nu en ny kostym och flyttas till Backavallen. Här finns utrymme att få dagen att växa och kunna göra mer aktiviteter tillsammans med alla barn.
Samarbete är nyckeln
Hannahs arbete inom Företagarna i Katrineholm, Flen och Vingåker visar också på vikten av samverkan och nätverk. Småföretagare står ofta inför liknande utmaningar, och att kunna dela erfarenheter och stötta varandra gör stor skillnad.
— Jag hade kanske inte varit där jag är i dag med Lida Gård om det inte hade varit för de kontakter jag fått för att jag är med i Företagarna. De kanalerna är otroligt viktiga.
Framåt handlar det om att fortsätta utveckla verksamheten på ett hållbart och långsiktigt sätt. Hannah vill vara lyhörd för förändringar, men också behålla det som gjort Lida Gård speciellt – en plats där kvalitet, omtanke och gemenskap står i fokus. Hon tror att framtiden för besöksnäringen ligger i att samarbeta, skapa fler helhetsupplevelser och ta vara på regionens potential.
Läs mer i +Magasin