I den mån Katrineholm strävar mot toppen av den årliga kvalitetsjämförelsen – det är det många kommuner som gör – har avståndet nu ökat.
Kommunen faller i år till 242:a plats av 290. Förra året rankades Katrineholm som nummer 217.
– Det är ingen överraskning att det blir ett sämre resultat. Siffrorna är mer än ett år gamla och vi vet att vi hade en kraftig dipp i våra resultat då. Siffrorna för läsåret 2019/2020 lyfter vi till mer normalt resultat, säger Johan Söderberg (S), ordförande i bildningsnämnden i Katrineholms kommun.
Grannkommunen Vingåker utmärker sig negativt med placeringen 282, från förra årets 262.
– Det är inte dagsläget som beskrivs i rankningen, och jag tycker att vi är på gång i Vingåker. Den nya skolan och förskolan har betytt oerhört mycket för barn, lärare och elever, säger Ing-Mari Frössevi (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Lärarförbundets 19:e årliga undersökning bygger på tio kriterier. Det handlar bland annat om resurser till undervisningen, utbildade lärare och lärartäthet. Det handlar också om elevresultat, men utifrån socioekonomiska faktorer.
I fråga om lärarlöner och andelen elever som fullföljer gymnasiet är Katrineholm relativt sett en stark skolkommun. Vingåkers styrkor är bland annat lärarlöner och resurser till undervisningen.
Både Katrineholm och Vingåkers kommuner höga sjuktal. I Katrineholm var 6,2 procent av Lärarförbundets medlemmar sjukskrivna och i Vingåker 9,2 procent.
– De högsta sjuktalen har vi i förskolan, men det är förhållandevis höga sjuktal inom grundskolan också. Det varierar mellan olika enheter. Vi har ett pilotprojekt på en förskola där vi arbetar intensivt med de här frågorna. Där ser vi stor positiv effekt, säger Söderberg.
I Vingåker ser Ing-Mari Frössevi ett samband mellan höga sjuktal och arbetsmiljön.
– Baracktiden på Slottsskolan var arbetsam för både elever och lärare, säger Frössevi och fortsätter:
– Det finns ingen quick fix för hur Vingåkers skolor ska bli bättre. Det handlar om metodiskt och strategiskt arbete och det kommer att ta flera år.
Båda kommunerna har låg andel utbildade lärare. I Katrineholm är 60 procent av lärarna behöriga och i Vingåker 54 procent.
Katrineholm rankas som nummer fem, och Vingåker som nummer åtta, av Sörmlands nio kommuner. Bäst är Trosa och sämst är Gnesta.