Ambulansen – på liv och död

Moderaterna vill att Vingåkers invånare skall ha samma chans att överleva i ett akut behov av ambulans som hjälpbehövande i andra sörmlandskommuner. Skriver Charlotte Prennfors (M) med flera.

Moderaterna vill att Vingåkers invånare skall ha samma chans att överleva i ett akut behov av ambulans som hjälpbehövande i andra sörmlandskommuner. Skriver Charlotte Prennfors (M) med flera.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Insändare2020-10-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ambulansen kommer snabbt är ofta livsavgörande vid till exempel hjärtstillestånd, stroke och andra allvarliga livshotande tillbud.
Region Sörmlands styrande majoritet, med ”Vård för pengarna” och ”Socialdemokraterna” i täten som har ansvar för sjukvården har satt som mål att minst 80 procent av prioriterad ambulansutryckning skall nå fram inom 15 minuter.
Tyvärr accepterar dessa partier år efter år att Vingåkers och Gnestas innevånare inte får en jämlik ambulanstillgänglighet.
I Vingåker kommer enbart drygt 50 procent av högprioriterade ambulanser fram inom 15 min - dock en förbättring mot tidigare endast urusla drygt 30 procent. 

För Gnestas del är det fortfarande färre än hälften av prio-ambulanser som kommer inom 15 minuter och en försämring mot tidigare.

Om vi tänker oss att detta betyder liv så betyder det att fem personer av tio som ringer akut på en ambulans riskerar onödig död eller allvarliga bestående men för att ambulansen kommer för sent. 

Varje år sker ungefär ett akutlarm per dag i vardera orterna Vingåker och Gnesta. Varannan person som larmar kan alltså, med dagens (S) och (Vfp) styre i regionen, inte räkna med att det kommer en livsviktig ambulans inom den kritiska tiden 15 minuter.

Moderaterna har under flera år, både i sina egna budgetförslag och i samtal med de styrande(S och VFP) försökt få en ändring till stånd - utan framgång. Vi Moderater vill att Gnestas och Vingåkers invånare skall ha samma chans att överleva i ett akut behov av ambulans som hjälpbehövande i andra sörmlandskommuner. Det handlar faktiskt om liv och död!