Omsorgskris löstes med 5 000 kronor

Personalsituationen över sommarmånaderna har varit den värsta hittills, enligt socialförvaltningen. Det har varit tal om indragna semestrar och beordrad övertid för ordinarie personal.

Socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S), här vid Humlegården, kan med lättnad konstatera att personalsituationen inom det särskilda äldreboendet och inom funktionshinderomsorgen nu har löst sig över sommarmånaderna.

Socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S), här vid Humlegården, kan med lättnad konstatera att personalsituationen inom det särskilda äldreboendet och inom funktionshinderomsorgen nu har löst sig över sommarmånaderna.

Foto:

Vingåker2017-05-26 14:10
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Aldrig har bristen på sommarvikarier inom äldreomsorgen och funktionshinderomsorgen varit så påtaglig. Det slog socialchef Dag Wallströmer fast i en skrivelse inför senaste socialnämndsmötet.

"Sårbarheten inför sommaren 2017 är större än vad den någonsin varit".

Konsekvensen av detta var att ledningen hade som ett yttersta alternativ att dra in semestrar och en utökad övertid under sommaren.

Vid socialnämndens sammanträde dryftades den akuta frågan om svårigheten att rekrytera personal till äldreomsorgen och funktionshindersomsorgen över sommarmånaderna.

Nämndens ordförande Robert Skoglund (S) konstaterar att det är flera skäl till att färre vill jobba inom omsorgen i Vingåker.

‒Dels är det ungdomar som sommarjobbar. Förr ville många jobba så mycket som möjligt, men i år ställer man mer krav. Att man inte vill jobba helger, man kan jobba fem dagar den veckan men inte nästa.

En omöjlig situation med kommunens krav på sig att upprätthålla kvaliteten inom omsorgen även under sommarmånaderna.

Dessutom är det svårt att rekrytera utbildad personal för några sommarmånaders vikariat. Konkurrensen mellan kommunerna är stor om att värva sommarpersonal, och där har Vingåkers kommun kommit till korta.

Men nu har nämnden beslutat om en lösning på problemet. Förra sommaren lockade man med 5000 kronor i "bonus" om sjuksköterskorna, som det då var kris med, valde att förlägga en semestervecka utanför den traditionella sommartiden.

Detta koncept var lyckat, och därför har nu undersköterskorna fått samma valmöjlighet denna sommar, för att undvika övertid och indragning av semestrar. Vilket också är viktigt för arbetsgivaren i framtida värvningar av fast personal inom ett område där det råder brist på personal.

Skoglund kan konstatera att personalsituationen nu har löst sig och bemanningen kommer att fungera även under sommarmånaderna.

Nämndens ansvar

Nämnden är som vårdgivare ytterst ansvarig för vårdens kvalité. Det allt större problemet att rekrytera erfaren och lämplig personal, eller i vissa fall personal överhuvudtaget, gör att riskerna i semesterperioder blir större.