Det råder akut brist på barnmorskor i hela landet. Många barnmorskestudenter vittnar om att sjukhusen börjar dra i dem och prata anställning redan under utbildningen. Eleverna vid Hälsohögskolan i Jönköping är inget undantag. En av dem gjorde praktik vid Höglandssjukhuset i Eksjö, och lovades där sommarjobb och vikariat. Men när hon berättade att hon vägrar att delta i abortrelaterad vård fick sjukhuset plötsligt kalla fötter och drog tillbaka erbjudandet.
"Alla barnmorskor måste vara beredda på att möta kvinnor i olika abortsituationer", förklarade chefen på praktikplatsen i ett mejl till barnmorskestudenten. "De kan dyka upp på mottagningen, vårdenheten och på förlossningen. Att ha en barnmorska som endast jobbar på BB är inte möjligt ut ett bemanningsperspektiv. Hoppas att du hittar en lösning som passar dej på en annan klinik." Kvinnan godtog inte detta och har nu anmält sjukhuset till Diskrimineringsombudsmannen.
Somliga talar om det inträffade som ett hot mot samvetsfriheten, alltså den mänskliga rättigheten att leva i enlighet med sin personliga övertygelse. Samvetsfriheten är viktig. En person som är emot abort skall till exempel naturligtvis inte tvingas arbeta med abortrelaterad vård.
Nu var det dock inte så att arbetsgivaren tvingade barnmorskestudenten att utföra aborter. Däremot valde de att avstå från att anställa henne sedan det framkommit att hon vägrar att befatta sig med en av de uppgifter som skulle ha ingått i hennes tjänst. Inom vården kan det uppstå många situationer där anställdas trosuppfattning går stick i stäv med arbetsuppgifterna de förväntas utföra. En barnmorska som inte vill vara involverad i abortrelaterad vård är ett exempel. Vissa av dem som är emot abort emotsätter sig även dagen efter-piller, eftersom dessa inte bara skjuter upp ägglossningen utan ibland också hindrar befruktade ägg från att fästa på livmoderhinnan. Har läkare av denna uppfattning rätt till arbete även om de inte skriver ut recept på dagen efter-piller? Bör sjuksköterskor kunna kräva att få jobb vid en IVF-klinik, även om deras personliga moral förbjuder dem att assistera vid provrörsbefruktning av lesbiska? Finns det någon skyldighet att anställa personal vid akutmottagningar, även om de av trosmässiga skäl nekar till att assistera vid blodtransfusioner? Svaret måste rimligen bli nej. Arbetsgivare som vill och har möjlighet kan självklart skräddarsy tjänster. Höglandssjukhuset är dock litet och underbemannat, och att anställa en person som vägrar att utföra vissa arbetsuppgifter skulle ske på bekostnad av patientsäkerheten och andra människors grundläggande rätt till vård. Sjukhusets prioritering var riktig.