Ibland behöver människor stöd i sin kontakt med myndigheter eller för att reda ut sin ekonomi. Därför utses ibland goda män till dem som har ett sådant behov.
För att ta på sig ett sådant ansvar behövs vissa egenskaper. En stark vilja att göra rätt och viss livserfarenhet är två. Samarbetsförmåga kan också behövas när det kommer till huvudmannens familjemedlemmar eller kontakt med myndigheter. Det viktigaste är dock att man har huvudmannens bästa för ögonen. Sådana kvaliteter ska inte underskattas.
Men det kan också behövas en del kunskaper.
Därför kan det beslut som togs förra veckan av den gemensamma överförmyndarnämnden för Flen, Vingåker och Gnesta vara bra. Inträdesprov ska vara obligatoriskt för den som vill bli god man. Detta kunde man läsa i Katrineholms-Kuriren förra veckan (12/11). Provet innehåller frågor om hur man ska agera i olika situationer. Man ska också visa att man klarar av att göra en årsredovisning.
Kommuner ska erbjuda utbildning för goda män och förvaltare. Men det är inte alltid att den drar folk. I Flen, Vingåker och Gnesta har det inneburit att en del ställföreträdare som skulle behöva utbildningen har avstått. Det menar i alla fall nämndens ordförande Arne Lundberg (S). Genom prov och certifiering är förhoppningen att ställföreträdarnas kunskapsnivå höjs.
Det kan också vara klokt att göra utbildningarna obligatoriska istället för frivilliga. Och hur ser det ut med det löpande lärandet? Det kan vara bra om det finns forum för ställföreträdare att diskutera problem med varandra.
Samtidigt är det viktigt att trösklarna till att bli god man inte är för höga. På vissa håll i Sverige är det redan svårt att hitta folk för uppdragen. Vilket behov man har av sin gode man skiljer sig åt. Men vilka kunskaper är det som behövs?
För att hitta nog med ställföreträdare har vissa kommuner valt att leja ut uppdraget till företag. Andra anställer egna ställföreträdare. Det senare kan vara aktuellt för personer med synnerligen stort stödbehov. Men systemet vilar till största delen på ideellt engagemang från enskilda medborgare. En liten årlig ersättning utgår till dem.
Men det finns också andra problem. Efter migrationshösten 2015 förekom att gode män tog på ansvaret för väldigt många ensamkommande barn. Överförmyndarnämnder måste försäkra sig om att de som tagit på sig ett sådant ansvar också kan uppfylla det väl.
De senaste åren har det rapporterats om hur enstaka gode män misskött sina uppdrag, det har SVT redogjort för bland annat 2016, men också 2019. Det kan handla om pengaöverföringar som saknar giltiga förklaringar. Och pengar som gått upp i rök. I en del fall har det varit frågan om fastigheter som sålts till goda män, ofta till underpris. Så ska det helt enkelt inte vara. Det är viktigt att tillsyn av goda män fungerar väl.
Inte alla faror går att undvikas genom lagar och rutiner. Men de steg som tas av Gnesta, Vingåker och Flen kan vara kloka.