Vi har ett vaccin – men än är det inte över

Foto:

Signerat2020-12-23 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan se ljuset i tunneln kallad coronapandemin. Vi har ett vaccin!

På mindre än ett år har flera effektiva vaccin mot coronasmittan utvecklats. Omfattande prövningar har gjorts. I måndags rekommenderade EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, efter noggrann granskning det första vaccinet. Det gäller Pfizer/BioNTech, som tidigare i månaden godkändes av brittiska läkemedelsverket. EU-kommissionen godkände kort därefter vaccinet.

Beskedet kom snabbare än väntat. Fler vaccin är också på ingång. I början på nästa år väntas besked om vaccin från medicinbolagen Moderna och Astra Zeneca.

Pfizers, men också Modernas är så kallade mRNA-vaccin. Traditionella vaccin använder sig ofta av ett försvagat eller inaktivt virus för att få fram en immunreaktion. Förenklat innebär mRNA-tekniken i stället att delar av virusets arvsmassa används för att lära våra celler att på egen hand producera ett särskilt protein som sätter igång en immunrespons.

Första leveranserna från Pfizer består av 9 750 doser och kommer i två omgångar. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens i tisdags. Skåne, Stockholm och Västra Götaland får vardera 425 doser. För Sörmland och andra regioner handlar det om 200 doser vardera. Då vaccinationen ska tas i två doser levereras den andra hälften tre veckor senare. 

Region Sörmland har under pandemin vaccinerat äldre människor på boenden mot säsongsinfluensan på ett smittsäkert vis. Samma metoder är aktuella när personer på äldreboenden nu ska vara först ut. Därefter följer personer med hemtjänst samt personal inom vård och omsorg som jobbar nära äldre. Helt i linje med Folkhälsomyndighetens prioriteringar. Till tidningen (23/12) berättar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo att de första vaccinationerna kan väntas på söndag eller måndag. Men det förutsätter att saker i alla led klaffar.

Mäkitalo exemplifierar med att det för en försening kan räcka med att en lastbil med vaccin kör av vägen för. Antal och datum är prognoser, i värsta fall gissningar. Mycket hänger på läkemedelsföretagens tillverknings- och leveransförmåga. Plötsliga stopp eller fel i produktion kan innebära ordentliga förseningar och svårigheter att uppnå de utlovade mängderna. 

Vi får räkna med att det kommer ta tid att tillverka nog med vaccin så för att den breda massan kan få ta del av det. Tills faran är över måste vi fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

De flesta regionerna, däribland Sörmland, är inte heller på det klara med hur en sådan massvaccinering ska gå till. Men när ett sådant system är på plats är det viktigt att sörmlänningarna tar sprutan. Det är ett viktigt redskap för att trycka undan smittan och rädda liv. Det innebär också att de restriktioner som kväver delar av näringsliv, föreningar och kultur, bit för bit kan lyftas.