Vi behöver ta höjd för fler människor och mer regn

Foto:

Signerat2022-06-02 19:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Delar av Nyköping och Oxelösund blev på natten till torsdagen utan vatten. En huvudvattenledning brast. Snart blev det torrt i en del kranar. Möjligheterna att spola blev kraftigt begränsade eller noll. Skolor behövdes stängas och planerad vård vid lasarettet ställdes in med kort varsel. 

Den här sortens olyckor händer. De kan ske även i vår del av Sörmland. Inte varje risk eller fara kan undanröjas helt och hållet. De medborgare och politiker som inte har kommit till denna insikt behöver göra det.

Inte heller kan människor vara redo för allt. Men när olyckan är framme bör de ha tänkt till innan. Kanske kan olyckan där motivera medborgare här till en sådan tankeställare. Många kan behöva se över sin egen beredskap inför en liknande eller annan krissituation. Det kan handla om att hålla sig med extra mat hemma eller kanske skaffa sig en vevradio. Hur många sörmlänningar har dunkar med rent vatten i reserv stående hemma?

Vattenstoppet kan också verka som en påminnelse till politiker och tjänstemän att inte bara ”upprätta” krisplaner. Sådant får inte bli till papper i pärm utan ska vara till verklig nytta när krisen väl är här. Och även om det för stunden kan verka dyrt, och kanske även överdrivet, är det viktigt att myndigheter och andra aktörer bereds tid att öva på olika krissituationer. Detta prövas nu i skarpt läge i de östliga sörmländska kommunerna. Erfarenheterna där kan vara nyttiga även här, för kommuner som Vingåker, Katrineholm och Flen.

Politiker i dessa kommuner kan också behöva fundera på hur väl deras system för vatten och avlopp fungerar. Många kommuners ledningar har några årtionden på nacken. Är dessa rör anpassade för dagens befolkningsstorlek? Finns det brister i systemet som behöver ses över? Vad som sedan behöver göras är en annan fråga. Ska saker bytas ut, byggas om eller är det mer ekonomiskt att reparera när det väl går sönder? Sådana frågor svaras bäst från fall till fall, men det är en diskussion som behöver ta mer plats än den gör i det pågående politiska samtalet.

Underhåll och skötsel av vatten och avlopp uppfattas ofta som trist och grått. Sådant brukar överskuggas av andra och ofta kortsiktiga egenintressen. Men det finns skäl att uppvärdera detta politikerområde. Ska fler kunna bo i sörmländska kommuner behöver systemen för dagvatten och avlopp vara anpassade för fler människor.

Dessutom: med ett förändrat klimat lär kraftiga skyfall följa. Regnvattnet måste ta vägen någonstans. Politiker behöver ta höjd även för detta.