Ungern borde stödja Ukraina, inte Putin

Niklas Otto Olsson.

Niklas Otto Olsson.

Foto:

Signerat2022-04-05 21:16
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Korruption. UndergrÀvande av rÀttsstat. Undanröjande av den fria pressen. NÀra relationer med massmördarregimer. Allt detta Àr Ungerns premiÀrminister Viktor Orbån och hans Fideszparti skyldiga till. Det borde vara skÀl nog för ungrarna att ha röstat bort dem.

Men sÄ blev det inte i söndagens val. Fideszpartiet och dess allierade segrade över oppositionen. Detta trots att regeringen borde att bestraffats för att den politiserat rÀttsvÀsendet, försnillat EU-medel och i praktiken gjort slut pÄ pressfriheten i landet. Inte heller var Orbåns nÀra relationer med Moskva, som invaderat grannlandet Ukraina, och Peking nog för att fÄ ned honom frÄn tronen.

Det regeringsskifte som behövs för att reparera relationerna med EU, motverka korruption och vÀnda pÄ orbaniseringen av rÀttsstaten, blev det inget av.

Samtidigt kan det inte kallas ett verkligt rĂ€ttvist val. Fideszpartiets kampanjbudget var flera gĂ„nger större Ă€n den förenade oppositionens. PĂ„ Facebook dominerade regeringspartiets budskap, samtidigt som koalitionen inte fick samma synlighet. Även i traditionella medier var det svĂ„rt för andra partier Ă€n Fidesz att nĂ„ ut till vĂ€ljarna. I statliga medier sprids regeringslojala budskap. Kvarvarande medier Ă€r likriktade och har under valrörelsen, men ocksĂ„ Ă„ratal innan, basunerat ut regimens, Fideszpartiets och premiĂ€rministerns propaganda. Av de fria medierna Ă€r det endast en liten skĂ€rva kvar. Befolkningens förutsĂ€ttningar att bilda sig en vĂ€linformerad Ă„sikt försvĂ„ras. 

Regimen har Ă€ven förĂ€ndrat valdistrikt till egen fördel. 

Allt detta Ă€r skĂ€l för att ifrĂ„gasĂ€tta Ungerns plats i EU. En stat som beter sig sĂ„ hör inte hemma i en församling för demokratiska lĂ€nder. 

Även kriget i Ukraina har visat vilket styre OrbĂĄnregimen Ă€r. Landet har stĂ€llt sig bakom de flesta sanktionerna mot Ryssland. Men nĂ„got verkligt stöd till Ukraina finns inte. Inga vapen tillĂ„ts sĂ€ndas till Ukraina frĂ„n eller genom Ungern. Visserligen Ă€r inte OrbĂĄns land ensamt om att inte vilja stoppa import av gas och olja frĂ„n Ryssland, men Ă€ven detta Ă€r uselt. Ukrainarna kĂ€mpar för sin frihet och sina liv mot en rysk statsmakt finansierad av fossilbrĂ€nsleförsĂ€ljningar. DĂ„ vĂ€ljer OrbĂĄn att ”skydda” ungrarna frĂ„n högre elpriser.

För det Àr sÄ det lÄter. Fideszpartiet pÄstÄr sig sÀtta Ungern och ungrarna först. Men hur kan det vara i ungrarnas intresse att vara följsamma med förtryckarstaten Ryssland? Det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade pÄ tisdagen Àr rÀtt och riktigt: Viktor Orbån mÄste vÀlja mellan Ryssland och resten av vÀrlden. LÀnder som vÀljer det förra ser knappast till sitt lands bÀsta.