Underskatta inte ryska mullvadar i Europa

Foto:

Signerat2020-08-04 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Underskatta inte det ryska inflytandet i Storbritannien. Det är slutsatsen att dra av den brittiska Rysslandsrapport som offentliggjordes nyligen. Slutsatser kunde dras tidigare, rapporten var klar redan i mars förra året. 

Brittiska underrättelsekommittén, som ansvarar för rapporten, består av ledamöter i parlamentet. Åsikterna om varför rapporten inte publicerats förrän nu går isär. Det är en del av processen, har premiärminister Boris Johnson sagt till BBC tidigare i år. Kommitténs förre ordförande har beskrivit rapporten som falsk, något som därför inte borde ha publicerats.

En annan förklaring är politisk. Rapporten är hård mot regeringen, och de konservativa har regerat och varit säkerhetspolitiskt ansvariga i cirka tio år. Helhetsansvar för åtgärder mot rysk påverkan har helt saknats och underrättelsetjänsterna har varit yrvakna. Bland annat beskrivs frågan om ryskt inflytande som en ”het potatis”.

Rapporten påpekar också exilryssars närvaro i London. En del har flytt dit undan Putins förtryck. Många andra har kopplingar till rysk underrättelsetjänst, organiserad brottslighet och regimen, inte sällan alla tre. En del har dessutom donerat pengar till brittiska partier. För att kunna granska eventuella kopplingar till ryska oligarker, eller andra intressen, föreslås det som borde vara självklart: transparensregler för parlamentet.

När medier följt pengar från ryska skurkföretag har Londonadresser ofta dykt upp. Bland annat har det avslöjats hur pengar slussats vidare via Swedbanks och Danske Banks estländska filialer. Det handlar också om att pengar från skumraskaffärer kan skyddas på de brittiska Caymanöarna och Jungfruöarna.

Detta gäller inte enbart ryska oligarker, utan också en del oljestater och ljusskygga företag.

Också Storbritanniens folkomröstning om EU-utträdet behandlas i rapporten. Bland annat konstateras att Kremlkontrollerade botar och troll spritt anti-EU- och Brexitpropaganda inför valet. Också desinformationskampanjer där ryska propagandaorgan som RT och Sputnik har varit betydande. Att någon samlad analys av rysk påverkan under EU-folkomröstningen inte gjorts av de brittiska underrättelsetjänsterna är också det illa. 

Och även om det är svårt, enligt hur kommittén resonerat, att utröna om de ryska intressena lyckats med sitt påverkansarbete, blev utfallet av folkomröstningen i linje med just det som regimen i Moskva önskade.

Det brittiska EU-utträdet har försvårat möjligheten till gemensamma ansträngningar mot ryskt inflytande. Det är därför illa att den brittiska regeringen släppt frågan om en säkerhetspakt med EU i Brexit-förhandlingarna. På flera punkter, men särskilt denna har Storbritannien och EU samma intressen.

Kremls splittringspolitik, ofta genom underblåsande av europeiska ytterkantspartier, är en fara för många demokratiska länder i Europa. Till dem räknas också Storbritannien.