Underlätta för funktionsnedsatta att ta körkort

Foto:

Signerat2020-12-18 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en del människor är körkort en fråga om frihet. Det kan underlätta ett socialt liv för dem som bor på landsbygd eller glesbygd där avgångarna med kollektivtrafiken är glesa. Det kan också göra det lättare att få ett jobb. Körkort är ofta meriterande, i vissa fall krav.

Men för att köra bil krävs teoretiska kunskaper och viss praktisk erfarenhet. Alla har inte familj eller vänner som de kan övningsköra med, och även då kan det vara klokt att ta lektioner på en lokal trafikskola. Men vissa kan ha svårt att hitta en körskola som passar dem. Det gäller i synnerhet personer med funktionsnedsättningar.

När SVT Sörmland (17/12) pratar med STR, Sveriges trafikutbildares riksförbund, visar det sig att bara 17 av förbundets 700 körskolor kan ta emot personer med funktionsnedsättning.

Anledningen är att trafikskolor ofta är små företag och det är dyrt att köpa in bilar anpassade för människor med funktionsnedsättning. Personers funktionssätt kan dessutom skilja sig åt, och kan då behöva olika tekniska lösningar. Körlärarna behöver också särskild kompetens och sådant tar lång tid att bygga upp.

I Sörmland finns det ingen trafikskola med tillgång till sådana bilar. När Nyköpingsbon Fanny Öhman ska övningsköra behöver hon därför resa till Norrköping för att få körlektioner. Det berättar hon för SVT Sörmland. Tanken var från början att hon skulle resa kollektivt, men på grund av pandemin skjutsar hennes pappa henne. Men alla har inte familj eller vänner som kan erbjuda sådant stöd.

Kan Sörmlands trafikskolor hitta sätt att dela på kostnaderna för anpassade bilar? Kanske kan en form av bilpool vara aktuellt? Eller varför inte se om någon biluthyrare i länet kan erbjuda en lösning? 

I dag går det att söka bidrag hos Försäkringskassan för övernattning och resa till intensivkurser. Det gäller då främst personer med stora svårigheter att transportera sig. Regelverket som styr detta bör bli generösare så att det gäller fler, men också omfattar körlektioner på annan ort. 

Kanske kan då fler människor med funktionsnedsättning ta sitt körkort.