Staten ska inte krÀva att du rör vid folk

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2020-08-06 11:24
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr tog du senast nÄgon i hand som inte tillhör dina nÀrmaste? Sannolikt minns du inte. Att lÄta bli att skaka hand tillhör de första förÀndringarna i beteende som mÄnga gjorde under vÄren.

Logiken kan diskuteras. För att överföra droppsmitta krĂ€vs att du nyser eller hostar i handen, vidrör den andra personens hand varefter hon eller han för handen till sin nĂ€sa, mun eller ögon. Att inte röra ansiktet, Ă„tminstone mellan handtvĂ€ttarna, borde alltsĂ„ rĂ€cka. 

Men att lÄta bli att ta folk i hand Àr ÀndÄ en rimlig skyddsÄtgÀrd, eftersom den Àr praktiskt enkel. Förutom att vara en av flera faktiska barriÀrer mot smitta blir varje förvÀntad men utebliven handskakning en pÄminnelse om att tÀnka sig för, hÄlla avstÄnd, inte slappna av inför risken.

SÄ hur blir det i framtiden, nÀr denna framtid nu infaller? Kanske inte sÄ annorlunda jÀmfört med nu. USA:s ledande epidemiolog Anthony Fauci har sagt att vi aldrig mer bör skaka hand, nÄgonsin.

Det lÄter hÄrt. Men man behöver inte se sÄ stor dramatik i detta, eller följa det bokstavligt, utan betrakta det som en sund Àndring av synen pÄ den personliga sfÀren och den kroppsliga integriteten.

Det vore inte fel med tanke pÄ de Äterkommande handskakningsdebatterna. Att vissa mÀnniskor av religiösa skÀl vÀgrar kroppskontakt med nÄgon av motsatt kön som inte tillhör ens familj, fÄr mÄnga att förlora fattningen. Handskakningen upphöjs frÄn att vara en hÀlsningsritual bland andra, till en socialt tvingande, offentligt sanktionerad sed och mer dÀrtill.

I Danmark satt det lĂ„ngt inne innan kravet pĂ„ att ta i hand för att fĂ„ medborgarskap – ”utan handske, handflata mot handflata” – sattes pĂ„ paus under pandemin. 

I Trelleborg har SD och M röstat igenom att handskakning ska vara ett krav för anstÀllning i kommunen. Kravet Àr med största sannolikhet olagligt, men det Àr inte svÄrt att hitta svenska politiker över nÀstan hela det ideologiska fÀltet som önskar motsatsen.

Man mÄste inte skruva sÀrskilt mycket pÄ perspektivet för att se orimligheten i allt detta. Folk kan vara ovilliga att ta i andra mÀnniskor av alla möjliga orsaker, frÄn kulturella eller religiösa skÀl till diverse Ängestsjukdomar. Eller pÄ grund av nÄgot som alltid har funnits men nu blivit övertydligt för alla: en fullt rationell rÀdsla för baciller. Det borde inte vara sÄ svÄrt att respektera.