Åkesson försöker grumla till angreppet mot muslimer

Foto: Anton SwÀrdhagen

Signerat2024-01-13 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r inte SD som buntar ihop islamister och muslimer. Det pĂ„stĂ„r i alla fall partiets ordförande Jimmie Åkesson pĂ„ debattplats i flera tidningar, dĂ€ribland denna. Tillsammans med lokala företrĂ€dare, bland annat frĂ„n VingĂ„ker och Flen, försöker Åkesson förvrida bilden av vad han verkligen sade under partiets landsdagar i VĂ€sterĂ„s i november förra Ă„ret.

För det kan inte kallas nĂ„got annat Ă€n snedvridning. Åkesson kĂ€nner sig, i vanlig ordning, missförstĂ„dd. Men hur ska hans krav pĂ„ att riva och konfiskera moskĂ©er, plocka ner minareter, kupoler, halvmĂ„nar och andra "monument" tolkas? Han krĂ€ver Ă€ven att polisen och sĂ€kerhetspolisen ska fĂ„ anvĂ€nda sig av hemliga tvĂ„ngsmedel dĂ€ribland dold avlyssning i församlingslokaler för att anvĂ€ndas för att bevisa spridande av "antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda". Den som vill fĂ„ en egen bild av Åkessons ord kan lyssna pĂ„ honom i efterhand pĂ„ sajten Youtube, eller lĂ€sa manuset som ocksĂ„ ligger ute pĂ„ nĂ€tet.

Desinformation och intolerans mot judar och homosexuella ska motverkas. Ingen seriös politiker med förstĂ„ndet i behĂ„ll skulle sĂ€ga nĂ„got annat. Men Åkessons "Ă„tgĂ€rder" Ă€r en lĂ„ng lista med angrepp mot muslimers grundlĂ€ggande rĂ€ttigheter. Deras möjligheter att praktisera sin tro ska begrĂ€nsas, deras gudstjĂ€nstlokaler ska rivas eller beslagtas och de ska osynliggöras i det svenska offentliga rummet.

Det Ă€r muslimer – inte islamister – udden Ă€r riktad mot, men Åkesson öppnar ocksĂ„ dörren för att ocksĂ„ andra församlingar kan drabbas. PĂ„ Barometerns ledarsida har Martin Tunström strax efter Jimmie Åkessons tal bland mycket annat lyft att kravet om avlyssning av församlingslokaler skulle undergrĂ€va och nĂ€rmast helt avskaffa kyrkofriden och prĂ€sters tystnadsplikt. För att genomföra sĂ„dana förĂ€ndring skulle grundlagar behövts omstöpas. Och om inskrĂ€nkningar av muslimers religionsutövning görs möjliga vad hindrar att ocksĂ„ angripa annan religionsutövning? I förlĂ€ngningen Ă€r det till denna Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd som SD:s intolerans leder.

Det Ă€r detta Åkesson, men ocksĂ„ Lars-Göran Karlsson gruppledare för SD i VingĂ„ker och Christine Hallinder gruppledare för SD i Flen, gör sig skyldiga till nĂ€r de försöker grumla till budskapet för sina mindre extrema vĂ€ljare. Åkessons agitation pĂ„ landsdagarna var ju för att mobilisera partiets kĂ€rntrupper och flytta grĂ€nserna för vad som Ă€r politiskt möjligt i debatten. SD-motstĂ„ndet till muslimer, mĂ„ngfald och fri andlighet Ă€r dock konstant. Det Ă€r en fara för öppenheten.

Liberalt sinnade företrÀdare kan inte samarbeta med politiker och partier med den sortens idégods.