Peking borde ha förlorat vinter-OS

Foto:

Signerat2021-11-29 20:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte bara journalister och politiker som ska tala klarspråk om skurkstaters brott. Även idrottsförbund från demokratiska länder kan och bör göra det.

Denna gång handlar det om den kinesiska världstennisspelaren Peng Shuai. I början på månaden anklagade hon toppolitikern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp mot henne. Det gjorde hon på Kinas nätplattform Sina Weibo. Inlägget fick stor spridning på kort tid. Det ökända censurmaskineriet har sedan dragits igång. Posten togs bort. Sökord som kunde kopplas till tennisstjärnan blockerades på kinesiska internet. Inget får avvika från vad statspropagandan säger. Bilden att Kina är rättvist och jämlikt får inte undergrävas och toppolitiker ska inte ifrågasättas.

Peng Shuais närvaro på nätet blev därefter noll. På en del håll väckte detta en förståelig oro för hennes situation. Kinadikturens förtryck, förföljelse och fängslande av medborgare för åsiktsyttringar som inte följer partilinjen är inte okänt.

Utpekande av denna sort kan vara problematiska även i demokratier. Finns det misstankar om förtal ska det hanteras i rättslig process. Men sådant ligger inte i den kinesiska diktaturens natur. Kina är ingen rättsstat. Offentligt anklagande kan ha varit Peng Shuais enda reella alternativ att få någon som helst upprättelse.

Reaktionerna från internationella tennisorganisationen för kvinnor Women's Tennis Association (WTA) var allt annat än överslätande. Förbundet har krävt att Kina ska utreda anklagelserna mot Zhang Gaoli på ett transparent och noggrant sätt. 

De brev som kinesiska statsmedia påstår kommer från tennisstjärnan har inte heller stillat WTA:s oro. Organisationen har i stället ökat trycket. Där andra förbund i sportvärlden är undfallna och följsamma verkar WTA stå fast i sin position. Organisationen hotar med att dra sig ur flera planerade tennisevenemang i Kina nästa år om man inte får klarhet i hur det verkligen är med Peng Shuai. Några liknande hot har vi inte sett från fotbollsförbund, tv-bolag och reklamköpare inför fotbolls-VM i Qatar i nästa år. 

Det videosamtal som Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach hade med Peng Shuai suddar till bilden ytterligare. Huruvida tennisspelaren kan tala fritt utan censur och påtryckning diskuterades inte över huvud taget under samtalet. Inte heller de anklagelser hon riktat mot den kinesiska toppolitikern. Kommittén borde inte ta detta samtal som täckning för att allt är väl – men har gjort det. I det sammanhanget kan det inte ignoreras att vinter-OS i Peking är runt hörnet.

Beslutet att hålla Olympiska vinterspelen i Kina togs innan regimen började massfängsla minoritetsgruppen uigurer. Men det är i dag inget okänt. Den olympiska kommittén har haft tid att tänka om.