Partilinjen: Stödja Trump, hetsa mot Lööf

Signerat 4 oktober 2022 19:30
Detta är en ledarkrönika. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I januari 2021 stormades kongressen i Washington av en högerextrem mobb, uppviglad och understödd av Donald Trump. Han ville undanröja valresultatet och sitta kvar i Vita Huset, efter att han förlorat.

I svenska SD:s partiorgan ”Samtiden” – som är en del av SD-ledningens informationsavdelning – kritiserades inte Trump, och inte heller våldet mot och stormningen av kongressen.

Fyra dagar efter våldet i Washington skrev ”Samtidens” chefredaktör Dick Erixon för att urskulda stormningen, och flytta över skulden på Trumps motståndare.

 

Det var inte ett ord av kritik mot våldsverkarna och inte heller mot Trump. Däremot stämplade Dick Erixon, som redaktör för partiorganet ”Samtiden” (SD), Västeuropas folkvalda demokratiska regeringar som tyrannier.

Sent omsider, efter dryga tjugo månader och efter riksdagsvalet, ställdes han till svars för det här i Sveriges Television, intervjuad av Anders Holmberg i ”30 minuter”. Dick Erixon (SD) slingrade sig och försökte bortförklara en del, men han vek inte en tum. Ingen kritik mot Trump. Ingen kritik mot våldet mot kongressen.

Det han försökte påstå var att det i USA finns en annan politisk tradition, en rätt att störta tyranner, sådana som engelske kungen George III på 1700-talet. Det var en lika fräck som eländig historieförfalskning. USA är sedan mycket länge en konstitutionell republik, där de styrande väljs och inte störtas med upplopp. Republiken är sedan länge också demokratiserad. Olagligheter och våldsanvändning för att störta regeringen är inte tradition utan entydigt kriminellt och straffbart.

 

Efter att Trump blivit president kom det ett flöde av propagandaartiklar för Trump i partiorganet ”Samtiden” (SD). Det var partilinjen, hos SD liksom andra ytterhögerpartier i Europa. De började gilla republikanerna först då detta parti erövrades av Trump och hans falang. Från SD-håll i samverkan med andra högerextremister nominerades den av Vladimir Putin så uppskattade Trump till Nobelpris.

I en riksdagsdebatt lyckades Annie Lööf (C) klämma fram ett öppet besked från SD:s partiledare om att Trump borde få fyra år till i Vita Huset. Detta bekräftades och förtydligades senare av SD:s ”chefsideolog” Mattias Karlsson. I linje med partiledningen urskuldade partiorganets redaktör sedan även stormningen.

 

Annie Lööf, som åtskilliga gånger talade klarspråk om SD:s stöd för exempelvis Orbánstyrets maktmetoder i Ungern, har inte minst i SD:s TV-kanal ”Riks”, utsatts för en långvarig, intensiv och ytterst grov hetspropaganda. En lång rad exempel på detta visades upp i SVT:s ”30 minuter”.

Dick Erixon, som är utgivare även för ”Riks” medgav inte något som helst fel. De ytterst grova personpåhoppen och förlöpningarna var enligt honom bara att man hade rätt att försvara sig mot hur andra angrep dem.

 

Detta är SD:s informationsavdelning och deras mångåriga propagandaupplägg. Allt Dick Erixon gör kan SD:s partiledning hållas moraliskt ansvarig för. De SD-förhandlare som nu talar med andra partier om en regerings program står bakom även sådant som att urskulda våldet mot kongressen i Washington.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa