Nej, inte bryter Katrineholm mot bibliotekslagen

.

.

Foto:

Signerat2020-12-30 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur tillgängligt är biblioteket när kommunen har låst dörrarna kring bokhyllor och läsesalar?

Det är inte bara i Katrineholm den frågan behöver ställas. Folkhälsomyndigheten ville några månader framåt stänga både biblioteken och simhallarna i alla kommuner. Men knappt var det sagt förrän de påmindes om vad bibliotekslagen säger. Det är en obligatorisk och lagstadgad verksamhet att erbjuda biblioteksservice till kommunens invånare.

Att förstå poängen med folkhälsomyndighetens önskemål är lätt. I ett bibliotek brukar många mötas, unga blandade med gamla. Många av besökarna stannar länge, sitter vid tidningshyllor, läser läxor och går runt bland hyllorna och letar efter intressanta böcker. Det är just så vi i dessa dagar bör undvika att träffas.

Men pandemin har en annan sida också. Fler är hemma och får inte gå till jobbet. Det finns ännu mer behov än vanligt av att använda tid till något mer bildande och roande än evinnerligt dataspelande eller ännu fler streamade tv-serier. Böckerna behöver vara tillgängliga, inte inlåsta.

Egentligen har vi öppet, det är den kommunala linjen i Katrineholm. Det går att beställa böcker och få dem utlämnade vid entrén. Samma fråga ställs och besvaras, men på olika sätt, i en rad andra kommuner, innanför och utanför Sörmlandsgränsen.

Vad är det värt, det som sägs av Katrineholms kommun? Det beror förstås på hur datorvan bokläsaren är. Men det hänger också mycket på hur lättillgänglig och användbar bibliotekskatalogen är.

Jag har satt mig en stund och provat Katrineholms katalog på nätet. Den är mycket lätt att hitta. Det så enkelt som bibliotekskatalog.katrineholm.se. Den är också användarvänlig och ganska lätt att söka i. Med sitt bibliotekskort kan man enkelt beställa böcker som kan hämtas utan att man går in bland hyllorna. 

En stunds letande efter olika författare och ämnen tyder på att bokbeståndet är hyfsat stort och inte mindre välsorterat än vad man numera kan hoppas på i ett stadsbibliotek i en medelstor stad. En och annan rolig överraskning dök också upp. Katrineholmsbor som behärskar kurdiska kan på det språket låna ett av Selma Lagerlöfs mästerverk, den tragiska romanen Kejsaren av Portugallien. Gör det! Den är verkligen en läsupplevelse.

Bryter Katrineholm mot bibliotekslagen? Nej, det skulle vara orättvist att påstå det. Det behöver förstås vara fungerande bokutlämning och lätt att få bibliotekskort om man inte har det förut. Men det är ju inga svåra saker.

Betyg: Väl godkänt. 

De som hjälper sina mindre datorvana föräldrar med bankärenden, beställningar och inköp kan med fördel passa på att ordna även bibliotekskortet och lite hemlån, ifall det har blivit ont om läsning.