Medicin ska köpas på apoteket – inte på gatan

..

..

Foto: ..

Signerat2020-11-09 22:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill någon sälja eller bjuda på tabletter som påstås ge glädje, lugn, oräddhet eller berusning? Då är det alltid något farligt på gång. 

När polisen i Sörmland varnar ungdomar, föräldrar och skolpersonal för narkotika, så varnar de också för tabletter som är eller påstås vara läkemedel. Det har polisen mycket goda skäl för. De ser vad de gör för beslag hos stora och hos små langare.

Det är inte lätt – för tonåringar eller föräldrar eller andra – att se skillnad på olika tabletter. Särskilt inte om de hanteras i plastpåsar och påstås vara, och kanske också är, läkemedel 

Även i sjukvården är läkemedel med narkotikaverkan farliga. När de används rätt är de ofta till stor nytta, bland annat vid operationer, som smärtlindring och i psykiatrisk vård. Men de kräver försiktighet. De får bara användas efter recept från läkare.

De läkemedel som langas, eller som stjäls från dem som fått recepten, är så gott som alltid giftiga. De kan vara kraftigt beroendeframkallande. Antingen själva eller tillsammans med alkohol kan de orsaka svåra, akuta förgiftningar, som kan bli dödliga.

Så är det med Xanor, i flera länder är detta en av de vanligare beroendeframkallande mediciner som langare sprider till ungdomar – och till blandmissbrukare i olika åldrar. Rätt använd, efter recept från läkare, är den ett snabbt verkande läkemedel vid bland annat panikångest. Men det är stor risk för långvarigt och plågsamt beroende. Tillsammans med alkohol är det fara för medvetslöshet och dödsfall.

Det verksamma i de tabletterna är en kemisk förening som kallas alprazolam och räknas till bensodiazepinerna. Dessutom sprids tabletter som kallas Xanor, men är pirattillverkade blandningar med andra mer eller mindre farliga substanser

Det kan alltså vara både äkta och falska läkemedel som sprids illegalt och inte sällan används tillsammans med andra droger samt alkohol. Så är det också med en annan grupp narkotikaklassade läkemedel, opiaterna, som även förekommer som flera olika syntetiska preparat.

Dit hör Tramadol, som i sjukvården används för att dämpa smärta, men ofta säljs av langare. Den är förrädiskt vanebildande och kan leda in i svårt opiatberoende.

Missbruk uppstår både genom oförsiktigt stor utskrivning på recept och genom tabletter som smugglas in och säljs av langare. Dessutom läcker det från delar av missbrukarvården ut andra opiatpreparat, som skrivits ut för att hjälpa mot till exempel heroinmissbruk, men som säljs till andra missbrukare.

Det är opiaterna som står för större delen av de narkotikadödsfall som sker genom akut förgiftning – och det beror på att det som ger ruset också, om mängden blir större, förlamar andningen.

Tabletter som erbjuds av langare, eller kanske av kompisar, är det bäst att se upp för, oavsett vad de påstås vara och oavsett vad de påstås ha för angenäma effekter.