Ligisterna ska inte komma undan

..

..

Foto: Sörmlands Media

Signerat2021-05-17 18:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De omfattande anlagda bränderna natten mot måndagen satte Eskilstuna på den nationella mediekartan. Det hela är djupt upprörande, fegt men även oerhört korkat av gärningsmännen, oavsett vilka motiv som de har haft.

Först och främst handlar detta om offren. Vanliga människor har fått sin egendom förstörd. I vissa fall kan åtminstone en del av den materiella skadan ersättas via försäkringar – och ge högre premier. I andra fall får de drabbade ta hela kostnaden.

Men allt handlar inte om pengar. Den kränkning som brännarna har utsatt folk för kan inte bli ogjord, medan en del kan lindras först när gärningsmännen får sina straff.

Förutsättningarna för att hitta, åtala och döma brottslingarna borde vara goda. Det stora antalet bränder betyder ett relativt stort antal vittnen samt mängder av andra bevis som brännarna har lämnat efter sig.

Motivet återstår att reda ut men polisens teori om vedergällning för häktning av en grovt kriminell Eskilstunabo, samt själva tillvägagångssättet, ger en känsla för vad detta handlar om. 

Den höga koncentrationen av bränderna – 16 på en och en halv timme – tyder på att syftet är att skapa effekt och uppmärksamhet. Det har ligisterna onekligen lyckats med, även om det inte kräver någon större begåvning att hälla på tändvätska över intet ont anande människors ägodelar, tända på och springa eller köra från platsen. 

Men de har även lyckats med att placera sig över hela polisradarn. Om syftet var att markera mot polisen, blir den i bästa fall ett kraftfullt slag i luften. Mer sannolikt är att de kriminella individerna och gängen får fler, inte färre, polisinsatser mot sig. De blir avskydda av och får personliga fiender bland fler, inte färre, Eskilstunabor.

Och det är detta som ofta händer. Vid sidan av rädslan, som givetvis alltid finns bland allmänheten efter händelser som denna, finns även ilskan, en stark önskan att ynkryggarna inte ska komma undan. Det bör minska mängden syre för de kriminella, minska deras manöverutrymme, få fler Eskilstunabor att vilja lämna uppgifter till polisen och på andra sätt bidra till ett bättre Eskilstuna – i det stora och i det lilla.