Kör trafiksäkert under julhelgen

Foto:

Signerat2020-12-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under juldagarna är det ofta mycket trafik på vägarna. Inte sällan åker många långt för att fira högtidshelgen med släkt och vänner. I år finns det skäl att fira annorlunda. Folk behöver fundera länge och väl på vad de kan göra under storhelgerna för att minska risken för smittspridning.

Det kan vara klokt att avstå resande helt. Det finns digitala sätt att umgås på. För dem som bor nära varandra kan utomhusbesök vara ett bra alternativ. Oavsett hur man gör så ska umgänge hållas i en liten krets. För dem som ska resa är det viktigt att det sker så smittsäkert som möjligt. Kollektivtrafiken kan utgöra en smittrisk. De som kan bör därför välja bilen. 

Men med det följer andra risker.

Trafikolyckor sker året runt. Jul- och nyårshelgerna  är ofta extra olycksdrabbade. Det finns saker att tänka på som minskar risken för olyckor. Under måndagen kom NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, med en del goda råd.

Det handlar om vanligt trafikvett.

Planera din körning: Vilka vägar väljer du att köra på? Att välja mötesfria vägar så långt det går är klokt. Tänk på att börja köra i god tid, det kan vara mycket trafik. Var också utvilad. Sömnbrist gör det svårare att reagera i tid om något händer. Många raster kan också vara bra.

Det som borde vara självklart: kör inte fortare än vad som är tillåtet! Anpassa hastigheten efter väglaget. Vissa dagar kan temperaturen röra sig kring 0 grader. Då är det särskilt viktig att hålla avstånd till bilen framför. Vid regn och rusk finns också risk för vattenplaning. 

Vissa dagar på vägarna är också mer olycksdrabbade än andra, menar NTF. Kan man undvika att resa den 22 december bör man välja en annan dag. Också den 27, 28 och 29 har mycket olyckor. 

I fredagens tidning berättade Lars Nordquist på NTF Sörmland hur viktigt säkerhetsbältet är för att rädda liv i trafiken. Föreningens årliga bältesmätningar visade att 96 procent av Sveriges bilförare och passagerare i framsäte använder bilbälte. Siffran för Sörmland ligger något lägre än riksgenomsnittet, på 93 procent. Den siffran bör bli högre.

Var särskilt försiktig med alkohol under högtidshelgerna. Om du dricker alkohol – låt bilen stå nästa dag! Behöver det ändå resas hem dagen efter kan det vara klokt att välja ut en person som helt avstår att dricka. Sådant kan minska risken för olyckor.