Ha pengar hemma inför kris eller krig

Foto:

Signerat2020-12-04 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blir allt lättare att betala utan kontanter. Kontohantering och pengaöverföringar kan skötas via internetbanken och på mobilen. Betalfunktionen Swish används både vid köp eller när vänner och familj ska dela på restaurangnotan.

Allt detta är bra. Folk behöver inte längre springa till bankomaten eller banken varje gång man behöver sätta in eller ta ut pengar. Det underlättar vardagen för människor. 

Därför är Sörmlands Sparbanks beslut att efter årsskiftet lägga ner all kontanthantering över disk förståelig. Bara tre procent av bankens kunder använder bankens kontanttjänster. Det gick att läsa i tidningen i torsdags (3/12). Enligt Riksbanken är betalningar med Swish sedan 2018 vanligare än kontantbetalning i Sverige. Vanligast är kortbetalning.

Eftersom inte lika stor andel av befolkningen nyttjar kontanter i vardagen som tidigare, har också en del näringsidkare valt bort att ta emot kontanter. Transporter och hantering av fysiska pengar är dyrt, och utgör en rånrisk. Men det försvårar också för människor som främst är vana vid kontantbetalning. I många fall kan det vara frågan om, men inte nödvändigtvis, äldre människor. 

Därför är det bra med initiativ som ger stöd och vägledning till äldre när det kommer till att använda ny teknik. Bland annat har SPF Seniorerna i Sörmland lagt upp instruktionsvideor på nätet för att öka nätkompetensen bland äldre. Det kan handla om grundläggande saker som att starta en mejladress eller bank-id. 

Men inte alla lär sig lika snabbt. Därför är det viktigt att uttags-och insättningsautomater finns där människor är, när banker minskar sin fysiska pengahantering. Hur långt och länge ska människor behöva resa för att kunna sätta in kontanter på kontot?

Men det är också en fråga om beredskap inför kris och krig. Det kan handla om långvarigt tekniskt strul, eller om utländsk makt som angriper Sveriges digitala system. Kanske fungerar inte betalkort, bankomater eller internet och mobilnät. 

För att inte gå hungrig kan det vara klokt att följa MSB:s råd som går att läsa i pamfletten ”Om krisen eller kriget kommer”. Att ha mat och vatten hemma minskar behovet att behöva gå och handla i en prekär situation. Folk bör också ha en del kontanter hemma. Sådant är klokt även vid kortvariga tekniska avbrott. Är du förberedd för det?