Förbered samhället för mer av sådan här hetta

Foto:

Signerat2021-07-14 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kommer att vara riktigt varmt i Sörmland och i Sverige. Detta gjorde SMHI klart när de tidigare i veckan varnade för de höga temperaturerna.

I stora delar av Sverige kommer dagstemperaturerna att vara runt 30 grader. I Sörmland är det fråga om 26 grader. Att det inte kommer vara svalare än 20 grader om kvällar och nätter inskärper allvaret. Det är inte några extrema topptemperaturer. Men det blir flera dagar i rad. Perioder av ihållande värme kan orsaka en mängd hälsoproblem, särskilt när temperaturen är hög hela dygnet. Det innebär ökade risker för uttorkning, värmeslag och hjärtinfarkt. 

SMHI:s varningar är särskilt riktade till människor med underliggande sjukdomar eller äldre. De kan bli riktigt illa däran. 

Att allmänheten uppmärksammas på värmen är klokt. Det ger möjlighet för folk att förbereda sig. Semesterfirarna kan behöva tänka en gång till om vad de ska göra dessa dagar. 

I medier, däribland denna tidning, går det därför ut en mängd tips hur man kan skydda sig i värmen. Bland annat bör man undvika vätskedrivande drycker såsom kaffe och te. Tänk på att dricka rikligt med vatten, ät gärna mycket frukt. Sommarlediga som dricker alkohol ska vara ännu mer försiktiga med den. Under de varma dagarna kan det vara extra klokt att helt avstå. Undvik direkt solljus när det är som varmast. Är du utomhus sätt dig på svala och skuggiga platser. Tipsen är flera och lättbegripliga.

Slutsatser om hur en enstaka period med hetta hänger samman med klimatförändringarna bör man vara försiktig med. Enstaka mätpunkter säger väldigt lite om helheten. Men det är ändå en påminnelse. Ett förändrat klimatet har faktiska effekter på människor och samhällen.

Höjda havsnivåer och fler översvämningar är två exempel. Risken för längre, varmare och fler perioder av hetta kommer främst att drabba länder som redan lider av torka. Men även Sverige kan väntas få mer av denna värmen. Vi måste anpassa oss till dessa nya förutsättningar.

Arbetsplatser och bostäder behöver byggas och renoveras så att de kan hantera stor hetta bra. Hur vi planerar våra städer kommer också att spela roll. Med högre temperaturer kommer platser med skugga och sittplatser för pauser att behövas ytterligare. Parker och alléer med träd och buskage kan vara viktiga för svalka.

De värsta av dessa klimatförändringar kan ännu bromsas. Men det kräver då att vi får ett stopp på utsläppen på växthusgaser.