En bra story bör kollas särskilt noga

.

.

Foto: Sörmlands Media

Signerat2020-10-20 17:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här historien bör kunna användas i skolundervisningen om källkritik. Den visar hur även etablerade medier kan gå vilse.

Gängkriminella meddelade 25 augusti utegångsförbud i Tensta från 18.00. Den som bröt mot förbudet skulle bli utsatt för grovt våld. Det sa Therese Rosengren, chef för lokalpolisområde Rinkeby, i TV4 i lördags.

Många reagerade starkt, förstås, och de som hade politiska poäng att plocka gjorde givetvis det. Flera andra medier återrapporterade TV4:s nyhet och politiker, kriminologer och andra poliser fick kommentera saken. Därmed var bilden satt.

Men var uppgiften korrekt? En tumregel i journalistiken, och för källkritik i allmänhet, säger att två av varandra oberoende källor bör berätta samma historia för att den ska anses vara bekräftad, sann, hålla för nyhetsrapportering.

Så var det inte här. Uppgiftens enda källa var Therese Rosengren. 

Eller ja, TV4:s reporter säger i inslaget, stående på ett torg i Tensta, att flera Tenstabor ”bekräftar att gängen är här, hotar med våld, säljer knark och har meddelat utegångsförbud flera gånger”. I en kort sekvens ställer sedan reportern frågor om huruvida utegångsförbud förekommit medan en anonymiserad man säger något knappt hörbart som ska tolkas som en bekräftelse och pratar sedan tydligare om gängen, vapnen och våldet i allmänhet.

Detta duger inte. Särskilt inte när exempelvis TT tagit sig ut till Tensta efter helgen, ordväxlat med några och intervjuat andra Tenstabor, där ingen har hört talas om något utegångsförbud. 

Den tidigare S-politikern, Nalin Pekgul, som bor i Tensta, reagerade omedelbart på uppgiften och tillbakavisar den bestämt i intervju med Dagens Nyheter. Det gör även Martin Marmgren på sin Facebooksida. Han är känd som debattör och arbetar som polis i lokalpolisområde Rinkeby. Han förklarar händelsen som en allmän varning från kriminella om att det är farligt att vara ute på grund en pågående gängkonflikt, men att det inte har varit fråga om något påbud, hot, försök att hindra de boendes rörelsefrihet.

Och så ger Marmgren en varning: Överdrifter om att de kriminella dikterar villkoren i området riskerar att bli självuppfyllande – människor blir mer rädda och mindre villiga att samarbeta med myndigheter.

Det påpekandet får ses som kritik mot polisledningen. Medier kan ta notis, men behöver inte det som särskild vägledning. För dem räcker det att följa den enkla principen om att rapportera korrekt – kolla storyn, rusa inte iväg bara för att nyheten verkar ”het”, sök andra källor och utgå inte från att den redaktion vars nyhet man återrapporterar har gjort sitt jobb. 

Var journalist, helt enkelt.