Det går att få fler att vilja leva

Foto:

Signerat2021-09-13 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självmord går att förebygga. Det är ett av budskapen som förmedlats på olika håll i landet under Suicidpreventiva dagen i fredags som politiker och andra beslutsfattare bör lyssna på.

Antalet självmord i Sverige per hundratusen invånare sjönk rejält mellan 1980 och 2000 enligt siffror från Karolinska institutet (KI). Därefter har nedgången stannat av och numera är det omkring 1500 svenskar som tar sina liv årligen. Pandemiåret 2020 avviker inte från trenden. Då var det 1588 personer.

Under pandemin har en del självmordslinjer varit mer upptagna än tidigare år. Från samma organisationer har det varnats att ensamhetskänslor samt oro för sjukdom och förlust av jobb under krisen skulle kunna leda till ökat antal självmord. Så verkar det inte ha blivit.

Men även om antalet inte påverkats märkbart av coronakrisen kan det bli annorlunda när pandemin väl släpper. KI har varnat för att antalet självmord och självskador kan öka när krisen nått sitt slut. Därför bör beslutsfattare vara särskilt vaksamma. De kan bland annat säkra nog med pengar till psykvården. Redan i dag är den mycket belastad. Kanske kan också mer kunskap och resurser till primärvården göra det lättare att upptäcka människor som riskerar ta sitt liv.

Som medmänniskor kan vi också göra en del. Vi kan bli bättre på att fråga hur vänner, familj och kollegor verkligen mår. Att fråga någon som verkar lida om de har självmordstankar är inte farligt. Snarare kan det minska det stigma och de skamkänslor som ofta hindrar människor, inte sällan män, från att söka stöd och hjälp. Att göra upp med sådana föreställningar kan hjälpa mycket.

Från politiskt håll finns det också en del saker som kan göras. Vid vägar och järnvägar där många självmord skett bör olika typer av hinder sättas upp. Det kan innebära att pågående självmordsförsök helt stoppas när personen hinner stanna upp och tänka till. Eller att den som tänkt ta sitt liv fördröjs så att andra hinner komma till undsättning.

Människor med beroende av alkohol är vanligt förekommande i statistik över självmord och självmordsförsök. Många gånger har det skett direkt under inflytande av alkohol. Politiker bör därför göra vad de kan för att minska drickandet i Sverige.