Cancerrisk stÄr mot rusromantik

Foto:

Signerat2022-07-19 19:40
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Positiva överraskningar, stora eller smÄ, kommer inte var dag. Men de Àr ju vÀlkomna dÄ de infinner sig.

I sakskĂ€len finns inget överraskande i Cancerfondens remissvar, med dess nej till att spritbrĂ€nnare och starkölsbryggare ska fĂ„ ha egna flaskbutiker – ”gĂ„rdsförsĂ€ljning”, som det kallas i propagandan. (Vinodlare skulle ocksĂ„ fĂ„ vara med.) Alkohol Ă€r cancerframkallande, det har pĂ„ senare Ă„r blivit mer tydligt fastslaget av vetenskapen Ă€n det var tidigare.

Ett undantag frĂ„n den svenska ordningen, sĂ„ att butiker skulle öppnas hos alkoholtillverkare, skulle underlĂ€tta försöken att undanröja Systembolaget med EU-juridiken som vapen. Cancerfonden pekar pĂ„ detta, och avstyrker utredningsförslaget om ”gĂ„rdsförsĂ€ljningen”

Förr om Ären hÀnde det att Cancerfonden tassade alltför tyst vad gÀller en del ekonomiska intressen som vill sÀlja cancerframkallande rökverk, livsmedel och drycker. DÄ fonden för sex Är sedan försökte med en upplysande kampanj om en rad varor och konsumtionsmönster som ökar cancerrisker vek den mycket snabbt ned sig inför en motkampanj.

Varningen för cigarretter och solarier hann fonden fÄ ut. Alkoholproducenterna slapp, den gÄngen. Annonser och affischer som skulle pekat pÄ cancerrisker med alkohol förblev opublicerade nÀr fonden lÀt sig tystas.

Det var dÄ. Nu Àr tydligheten sÄ mycket större i remissvaret. Vi fÄr vÀl se hur det framöver ser ut i Cancerfondens informationsverksamhet.

De cancersjukdomar dÀr alkohol bidrar till risk Àr flera. Numera Àr det fastslaget att en Àr bröstcancer. Helt ny Àr inte kunskapen. Det var bland annat den som dÄvarande folkhÀlsochefen i Storbritannien hÀnvisade till nÀr hon 2016 utfÀrdade en skÀrpt rekommendationen om att skÀra ned alkoholintaget.

Nog borde fler kvinnoorganisationer frigöra sig frĂ„n en vanemĂ€ssig tystnad om alkoholens betydelse för social utsatthet och för sjukdomar – dĂ€ribland bröstcancer. Centerns Kvinnoförbund kunde göra det lĂ€ttare för Annie Lööf att fĂ„ Centerpartiet att sluta med att försöka försköna sprithögerns nya flaskbutiker genom att utmĂ„la dem som en landsbygdsfrĂ„ga. De skulle ju kunna ligga i stĂ€der, och inte ha nĂ„gra rĂ„varor alls frĂ„n lokal odling.

Alkohol Àr för de mÄnga som drabbas av egna och andras skador inte en frihetsfrÄga, hur mycket en del affÀrsintressen och rusromantiserare Àn vill pÄstÄ det. Inte blir det bÀttre av flaskor och alkoholpÄverkan i stÀders parker. Exempelvis gjorde de slummiga erfarenheterna att Eskilstuna Àndrade lokala ordningsstadgan, Det blev dock halvgjort, med fortsatt alkoholdrickande en del vardagar, i delar av Stadsparken.

I denna minst femtonÄriga diskussionsfrÄga i lokalpolitiken vill Stefan Krstic (L) ha sprit i parken pÄ helgerna och Àven i Rothoffsparken. "För vuxna som inte stör ordningen", hÀvdar han. Men det Àr inte sÄ det blir.

I parker med alkohol blir det i realiteten ofta otrivsamt för andra. Staden bör inte möta besökare med parker dÀr tecknen pÄ förslumning övertrumfar andra och mer positiva intryck.