Brotten i Qatar solkar ner fotbolls-VM

Foto:

Signerat2021-11-16 20:55
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MÄnga andra lÀnder hade varit bÀttre att spela fotbolls-VM i Àn Qatar. Landet borde aldrig ha tilldelats evenemanget.

Larmen har inte varit fÄ. MÀnniskorÀttsorganisation efter mÀnniskorÀttsorganisation har konstaterat det gÄng efter annan: Qatars regelverk för gÀstarbetare Àr en brutal skapelse. Och landets myndigheter bryr sig inte om dem som lider och dör pÄ grund av det. Samma slutsats kan dras av Amnestys senaste rapport om migrantarbetares situation i Qatar som slÀpptes under tisdagen.

Utan gĂ€starbetare hade inte mycket blivit gjort i Qatar. En majoritet av befolkningen Ă€r migrantarbetare. MĂ„nga Ă€r frĂ„n Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh eller Sri Lanka – och jobbar i mĂ€ngder av sektorer. Det Ă€r alltifrĂ„n service till byggarbete. MĂ„nga försörjer familjer i hemlandet genom att gĂ€stjobba i Qatar.

Men vÀl dÀr möts de av lÀgre löner Àn lovat. NÄgra fackliga rÀttigheter Àr det inte tal om. Möjligheterna att byta jobb, lÀmna landet och att öppna bankkonto Àr kraftigt begrÀnsade. För detta, men Àven för att annat, krÀvs godkÀnnande frÄn arbetsgivaren. Officiellt har landet lÀttat upp en del av dessa regler, men det Àr i praktiken kosmetika och Àr inte mycket vÀrt.

MĂ„nga arbetsgivare i Qatar praktiserar Ă€ven ovanan att konfiskera migranternas passhandlingar. Inte sĂ€llan tvingas gĂ€starbetare för att fĂ„ passen tillbaka skriva under papper som sĂ€ger att de fĂ„tt ut sin lön – Ă€ven nĂ€r sĂ„ inte Ă€r fallet. 

Tidigare i Ă„r berĂ€ttade brittiska The Guardian att i vart fall 6 500 migrantarbetare dött i Qatar de senaste tio Ă„ren, sedan landet tilldelats 2022 Ă„rs VM. MĂ„nga av dessa mĂ€nniskor har sannolikt dött nĂ€r de byggt arenor, flygplats, vĂ€gar och hotell inför detta evenemang. Arbetssituationen för dem Ă€r fruktansvĂ€rd, och mĂ„nga har avlidit till följd av de tuffa arbetsförhĂ„llandena, förvĂ€rrade av hettan inte minst.

Mycket av detta Àr kÀnt sedan tidigare. De som pÄstÄr annat ljuger eller vÀgrar lyssna.

Men inte bara Qatar borde skÀmmas. Det gÀller Àven Fifa som ens övervÀgde landet som VM-vÀrd. Men vad kan man förvÀnta sig av en organisation som lÀt samma mÀsterskap gÄ av stapeln i Ryssland 2018? En verklig reformation av Fifa, till ett som Àr fritt frÄn mutor, kan rÄda bot pÄ detta dÄliga omdöme.

Genom sitt deltagande godtar Àven fotbollsförbund, reklamköpare och tv-bolag migranternas arbetssituation i Qatar. SÄdan anpasslighet bör de överge.