1999 tog de över verksamheten vid Almstugan efter Carl-Gunnars morbror Arne och hans fru Karin Hälleråd. Vid tiden för övertagandet var det full fart vid Almstugan som ligger i Gimgöl, Julita. Där odlades eterneller, snittblommor och plantor som togs fram för försäljning på bland annat torget i Katrineholm.
Arne och Karin Hälleråd var under många år ett välkänt och bekant inslag med sina fina eterneller, men systersonen och hans fru övergick ganska snart till att enbart ta fram tomatplantor för försäljning. Den andra odlingen krävde mer än den gav ekonomiskt utbyte.
Verksamheten flyttades till Solbergas växthus vid länsvägen mellan Äs och Läppe. Som mest drevs runt 15.000 plantor upp till försäljning. Idag finns det runt 3.000 plantor i växthusen.
‒Vi försöker att ha lite udda och roliga sorter, men det ska vara sådana sorter som vi tycker om själva, säger "Calle" Hälleråd samtidigt som han rör vid några plantor.
‒Jag har märkt att om tomaterna ska bli bra måste man visa lite omsorg, bland annat med en lätt beröring och några vänliga ord.
Hur gör man för att få en kraftig och frisk tomatplanta?
‒Det finns många fel som går att göra, men några goda råd har jag. De ska inte ha för varmt, helst riktigt svalt i början, så mycket ljus som möjligt, låt dem torka delvis någon eller några gånger. Bra jord, övervattna inte, det är lättare att vattna ihjäl en planta än att torka ut den, till sist klappa dem så här lite mjukt från ovan. Gödsla ska man inte göra förrän till midsommar, då får man många frukter. Man blir aldrig fullärd, inte ens jag som har hållit på i 15 år.
Var säljer ni era plantor?
‒Det blir på marknader runt om i närområdet. Nu när vi håller på att trappa ned vill vi inte åka så långt. De dåliga försäljningsställena tar vi också bort.
Hur många olika sorter finns det?
‒14.000 sorter är registrerade, vi har lyckats odla 154 och nu har vi ett 50-tal på gång i år.
Vilken är din favorit?
‒Det är en som heter Floridity, den har en gudomlig smak och så en sort som heter Mexico honey som är en söt kusin till den vanligare Gardeners delight.