Är det bra att en väldigt skör verksamhet som äldreomsorgen är kostnadseffektiv?
Hur kan vård- och omsorgsverksamheter effektiviseras utan att det kommer påverka våra äldre och funktionsnedsattas vardag i fråga om kvalité och en tillfredsställd personal? Att spara eller satsa pengar på våra äldre är en alltid lika aktuell fråga som dyker upp till varje budgettillfälle och i samband med ev. val och regeringsbyten. Att alla politiker vill väl på olika sätt är inget nytt. När verklighetens äldreomsorg i Katrineholm efter 100 års styre av samma parti börjar ”knaka” i fogarna måste vi få till en debatt idag om och hur vi vill behandla våra äldre, funktionsnedsatta och personal!
Det talas alltid om att det inte finns mer pengar i budgeten med påföljd att verksamheterna måste förändras och effektiviseras för att inte gå med underskott. Men när vi läser från regeringens budgetproposition 2016 så uppmanas kommunerna till att öka bemanningen i äldreomsorgen.
Så här står det ordagrant: - ”Regeringen avsätter 2 miljarder kronor per år under åren 2016 till 2018 för att höja kvaliteten inom äldreomsorgen, öka tryggheten för de äldre och förbättra förutsättningarna för en jämställd, likvärdig och jämlik äldreomsorg. Satsningen innebär att kommunerna får möjlighet att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Det kan skapa utrymme för personalen att tillbringa mer tid med den enskilde, men också skapa utrymme för personalen att gemensamt utveckla verksamheten. På så sätt kan satsningen bidra till att skapa trygghet och öka kvaliteten för de äldre. Att öka bemanningen kan också förväntas bidra till en förbättrad arbetsmiljö för personalen. Det ska finnas tillräckligt med utbildad och erfaren personal. Äldre personer i behov av vård och omsorg ska kunna lita på att vården och omsorgen är av god kvalitet och att det finns tillräckligt med personal med lämplig utbildning och erfarenhet för att utföra den. Många av de centrala faktorer som påverkar kvaliteten och effektiviteten inom äldreomsorgen är relaterade till bemanningen och tillgången till personal”.
Nu förväntar vi oss i Katrineholm att hemtjänsten både dag och natt också är en del av dessa satsningar som regeringen tillskriver. Att omorganisera verksamheten med exempelvis personalneddragningar kommer sluta i fler sjukskrivningar, övertid och mycket stora svårigheter att hitta personal till de olika uppgifterna. Vem ska göra jobbet i framtiden för våra äldre om det varje år sker effektiviseringar som bidrar till mera stress? Vem vill jobba under dessa villkor? Det behövs en ny vision och värdering av våra äldre och deras behov av omsorg och personalens arbetssituation. Detta är begynnelsen till en välfärdskris!
Joha Frondelius
Kristdemokraterna