Förvaltningen gick igenom en sammanställning av de statsbidrag för skolverksamhet som kommunen får, som en informationspunkt på bildningsnämndens sammanträde på tisdagen. Förra året uppgick den totala summan till 53 miljoner kronor.
Störst andel kommer från Skolverket, men kommunen får även bidrag från Migrationsverket och andra myndigheter.
Under 2014, alltså Alliansregeringens sista år vid makten, var samma summa drygt 32 miljoner kronor.
Enligt förvaltningschefen Helene Björkqvist har Katrineholm bra koll på vilka bidrag som finns och man söker i princip allt som går. Samtidigt kräver både ansökningar och redovisningar av använda pengar mycket administrativt arbete.
‒Vi måste redovisa hur vi har använt bidragen, annars får vi skicka tillbaka pengar, sa Björkqvist på sammanträdet.
Ylva G Karlsson (MP) lyfte frågan hur partierna ska tänka kring bidragen i sitt budgetarbete till hösten.
‒Vissa bidrag vet vi att vi kommer att få, andra kan få ändrade förutsättningar. Egentligen handlar ju det här om extrapengar som ligger utöver den skolpeng som bildningsnämnden får per elev, ur kommunfullmäktiges perspektiv, svarade Johan Söderberg (S), nämndens ordförande.
En gedigen lista över vilka bidrag som kommit lästes upp. Det handlar om allt från förstelärartjänster till bidrag för mindre grupper i förskolan.
I Skolkommissionens slutbetänkande som kom tidigare i år föreslås ett samlat, riktat statsbidrag till kommunerna baserat på ett "socioekonomiskt index". Kommunens förhoppning är att detta skulle innebära mer tydlighet och mindre administration.