Som så ofta finns det olika uppfattningar om pudelns kärna, men oavsett hur den såg ut är det oerhört allvarligt när det uppstår personalproblem inom en så viktig verksamhet som den del av socialtjänsten som jobbar med barn. Dels för att det riskerar att drabba de allra mest utsatta – det vill säga barn som far illa och som då riskerar att inte få bästa tänkbara hjälp. Dels för att socialsekreterare har komplexa arbetsuppgifter och ofta är väldigt utsatta i sina yrkesroller.
Eller vad sägs om följande siffror? Var tredje medlem i Akademikerförbundet SSR som arbetar inom socialtjänsten har varit utsatt för hot eller våld i samband med arbetet under de senaste två åren. Tre av fyra uppgav att de har en kollega som utsatts. Var fjärde anser att hot och våld har ökat under de senaste tre åren. Och mer än var tionde har övervägt att sluta på grund av risken för hot och våld, allt enligt en undersökning som Novus gjorde 2017.
Just för att siffrorna ser ut som de gör går det inte att nog betona vikten av att socialsekreterarna litar på sina chefer och vet att de får bra stöd och uppbackning om de har svåra fall på sina bord eller utsätts för obehag.
Dessutom visar Visions Socialchefsrapport 2018 att rekryteringsläget i landets socialtjänster är tufft. Över hälften av socialcheferna uppger att det generellt är svårt att rekrytera personal och socialsekreterare är en av de yrkesgrupper där det kommer att råda stor brist inom de kommande fem åren, enligt Arbetsförmedlingens prognos.
Det säger sig alltså självt att situationen kommer att blir kärv på många håll i landet. Därför är det av högsta vikt att varje kommun gör sitt yttersta för att behålla de socialsekreterare de har.