Skola tvingas hålla stängt på eftermiddagarna

Järvenskolan Tallås tvingas hålla stängt på eftermiddagarna resten av veckan.– Det finns klassrum som det är upp emot 30 grader i, eleverna pallar inte, säger Jesper Ek, lärare på skolan.

Järvenskolan Tallås tvingas slå igen på eftermiddagarna eftersom det är för varmt i lokalerna.

Järvenskolan Tallås tvingas slå igen på eftermiddagarna eftersom det är för varmt i lokalerna.

Foto:

Övrigt2018-01-03 07:03
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Beslutet är fattat av rektor Magdalena Norin. Under sena tisdagen och tidiga onsdagen informerades politiker, personal, föräldrar och elever om beslutet.

– Jag har skjutit på beslutet lite grann och hoppats på att det skulle bli svalare, men när jag själv satt på ett lektionsbesök, svetten rann och eleverna var högröda, då tänkte jag att här går gränsen, säger Magdalena Norin.

Jesper Ek är lärare på Järvenskolan Tallås. Han vittnar om temperatur som stiger våning för våning i skolbyggnaden på Läroverksgatan, till följd av de ovanliga väderförhållandena.

– Eleverna är trötta och slitna i värmen. Vi är trötta och slitna i värmen, säger han.

För att få ner temperaturen har man satt in fläktar i varje sal och arbetsrum, på vissa håll sitter till och med två.

– Vi har nog köpt upp varenda fläkt i stan, säger Magdalena Norin.

Enligt personal på skolan är det första gången på i alla fall 21 år som skolan tvingas stänga under liknande förhållanden. Problemet med ventilationen är visserligen inte nytt men väderförhållandet ställer det på sin spets.

– För de elever som går här nu hjälper det inte att man säger att man ska fixa lokalerna när man bygger om. Arbetsmiljölagstiftningen i alla andra sammanhang skulle inte säga att "det är lugnt, om tre år fixar vi det", säger Jesper Ek.

– Bildningsförvaltningen har full förståelse för hur vi agerat och vi har ett gott samarbete med KFAB. Vi har ju pratat om det här i flera år men nu blev det verkligen akut. KFAB hjälper bland annat till med att sätta upp solfilm på fönstren, men visst skulle problemen ha behövt åtgärdas nyss, säger Magdalena Norin.

Personalgruppen hjälps nu åt för att undervisningen ska fungera så bra som möjligt, för elevernas bästa.

– Matteprovet som min klass skulle ha gjort på onsdagseftermiddagen tråcklar vi in på torsdagsmorgonen i stället, säger Jesper Ek.

– Det är klart att det aldrig är bra att ställa in lektioner. Men ibland måste man reagera och agera. Och när man har haft eleverna i ett, två eller tre år, så har man till 99,9 av fallen ett underlag för bedömning till betygssättning. Vi får inte stirra oss blinda på det vi inte fick gjort, utan på det som eleverna har gjort, säger Jesper Ek.