Sjunga matematik är nyckeln till lärande

På Perrongen pågår sommarskolan för fullt. Här får elever hjälp att förbättra sina kunskaper i matematik, svenska och engelska. Nyckeln till framgång stavas estetiska lärprocesser.

Eleverna på Perrongens sommarskola i Katrineholm tycker att det är roligt att lära sig svenska, engelska och matematik. Genom bild, musik, dans och poesi får de arbeta utifrån temat känslor. Från vänster: Khanoum Alalloush 14 år, Tala Almouh 14 år, Hanan Selama 14 år, Reem Deeb 14 år.

Eleverna på Perrongens sommarskola i Katrineholm tycker att det är roligt att lära sig svenska, engelska och matematik. Genom bild, musik, dans och poesi får de arbeta utifrån temat känslor. Från vänster: Khanoum Alalloush 14 år, Tala Almouh 14 år, Hanan Selama 14 år, Reem Deeb 14 år.

Foto:

Övrigt2018-03-10 06:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Klockan är bara nio på morgonen men i en sal på Ungkulturhuset Perrongen strömmar rytmiska toner från högtalarna med poplåten "Jalla dansa sawa" av melloartisten Behrang Miri. På en skärm rullar texten fram och ungdomarna i salen sjunger försiktigt med.

– Bra jobbat men sjung ännu mer! Försök att hänga med i takten, peppar en av lärarna. Spridda fnissningar bryter ut och rösterna blir starkare.

Ett femtiotal elever i åldern 12 till 15 har sökt sig till årets sommarskola som arrangeras av Katrineholms kommun för femte året i rad. Nytt för i år är att gymnasister som har svenska som andraspråk får delta. Dessutom får några elever arbeta med att höja upp betygen till godkänt i sina kärnämnen.

I år arbetar ungdomarna med temat känslor. De väljer en känsla och arbetar med associationer, ord, poesi, dans och översättningar mellan svenska och engelska. Sen får de sjunga eller rappa in sin egen dikt i en musikstudio.

– Många elever är vana vid en mer strikt och fyrkantig skola. Men på eftermiddagen märker de plötsligt hur mycket nytt de lärt sig, säger Caroline Nyrén, lärare på sommarskolan.

Ljuset flödar in i det stora uppehållsrummet. En estetisk blandning av olika material, bekväma soffor, bilder och konstverk skapar en avspänd atmosfär. Här är svårt att inte bli inspirerad.

Lärare på sommarskolan är behöriga pedagoger och flera arbetar i grundskolan eller gymnasiet till vardags. De tycker att de blandade åldrarna är en fördel.

– De äldre eleverna blir förebilder för de yngre, att satsa på skolan blir mer spännande. Och de äldre får hjälpa de yngre vilket främjar deras egen inlärning, säger Maria Larsson, lärare på sommarskolan.

Khanoum Alalloush, 14 år arbetar med en teckning. Hon är på sommarskolan för att lära sig svenska. Flera av hennes vänner är på sommarskolan.

– Lärarna är snälla och jag lär mig nya saker. Det är jätteroligt här, säger Khanoum Alalloush.

Små grupper och hög lärartäthet är en bra miljö stöd för inlärning.

– Det finns mycket som kan stå i vägen för lärande, säger Jenny Skarstedt, avdelningschef på Ung kultur och fritid på Katrineholms kommun. Hon berättar om en sommarelev för ett par år sedan - en ganska ensam flicka - som skrev vad hon hoppades mest på med sommarskolan.

– "Att få en vän", citerar Jenny Skarstedt.

Som ansvarig för sommarskolan har hon under fem år följt hur ett par hundra elever lär sig nya saker och hur de växer som människor.

– Elever som i början knappt vill tala alls kliver på avslutningen fram och håller en redovisning, Det är lika fantastiskt att se varje gång, säger Jenny Skarstedt.

Trygghet och stöd är viktiga faktorer för lärandet. Små grupper, hög lärartäthet och att ingen hamnar utanför ger en lugn miljö. Syftet med sommarskolan är att skapa lust till lärande och avlägsna hinder.

I framtiden hoppas Jenny Skarstedt att sommarskolan ska kunna utvecklas. Ungdomarnas behov är stora och kan se mycket olika ut.

– Självklart behöver vi satsa på de elever som har störst behov. Men det finns en annan grupp elever som vi lätt glömmer bort, de som tappat studiemotivationen men som skulle kunna få A i alla sina ämnen om de bara fick rätt stimulans och utmaning, säger Jenny Skarstedt.

Hur gick det för den ensamma flickan?

– På utvärderingen skrev hon "Jag har fått en vän", säger Jenny Skarstedt.

Katrineholms kommun har gjort en film om sommarskolan:

[youtube id="S88_HL5JlI8"]

Sommarskolan

För elever i åk 6-8 som vill förbättra sina kunskaper i olika ämnen.

Nytt för i år är att gymnasister med svenska som andraspråk deltar.

Sommarskolan är frivillig.