Raggmunken gillas hos "Musse" i Strångsjö

Det är något speciellt med svenskar och raggmunk. När vi ställer frågan till pizzeriakocken i Strångsjö vad som är populärast blir svaret. – Raggmunk så klart!

Mustafa "Musse" Kalil är Strångsjös egen pizzakock och regerar i den gamla bensintappen i samhället.

Mustafa "Musse" Kalil är Strångsjös egen pizzakock och regerar i den gamla bensintappen i samhället.

Foto:

Övrigt2018-04-04 10:34
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

En läsare ringde och ville att vi skulle berätta om "Musse" i pizzerian. Nyfikenheten väcktes och tidningens bil styrdes mot det lilla samhället en mil söder om Katrineholm för att ta reda på vem denna "Musse" är.

Solen skiner från en klarblå himmel och Mustafa Kalil möter oss i dörren med ett välkomnande leende, vi sätter oss på en bänk och jag ställer frågan: Vem är Musafa "Musse" Kalil?

– Jag kommer från den syriska delen av Kurdistan men har bott i bland annat Örnsköldsvik innan jag hamnade i Valla. jag är inte gift och har en son som bor i Sundsvall. Laga mat och pizza är något jag lärt mig sedan jag kom till Sverige för många år sedan. I Kurdistan var jag skräddare till yrket. 2012 tog jag och några kamrater över Vallagrillen och bakade vedugnspizzor.

Apropå vedugn, saknar du inte den?

– Det blir god smak på pizza som är bakad en vedugn men det är mycket svårare, pizzan måste passas och vändas hela tiden för att inte bli bränd. Det blir dessutom mer att städa i lokalen.

Hur hittar kunderna till dig?

– Vägen går förbi och jag har många lastbilar som stannar när de åker förbi och så har jag ett gäng Strångsjöbor som kommer regelbundet för att äta. Men även några av mina gamla kunder från Valla tar sig hit för att köpa en pizza när de kommer från Norrköping.

Du har redan sagt att raggmunken är populär men vilken pizza går bäst?

– Det är Elvis, en pizza med fläskfilé, räkor, paprika, tomater och bearnaisesås på.

Vad lägger du på din egen pizza?

– Det blir oxfilé, paprika, jalapeno och lök samt en stark sås, starkt ska det vara.

Får du någon semester?

– Nej, någon enstaka dag kanske, jag gillar att arbeta och något ska man göra. Jag vill inte vara sysslolös. Vi öppnar klockan 10 och stänger klockan 21. Skulle jag få semester så vill jag nog åka norrut till grabben i Sundsvall. Men oftast blir det bara någon enstaka ledig dag.

Lite om Strångsjö

När järnvägen kom 1866 byggdes en järnvägsstation i byn.

I början av 1900-talet fick Strångsjö även ett par företag: 1900 öppnade en smedja, 1901 öppnade Strångsjö Ångsåg och Raffelstoppfabriken. Senare öppnade senare också en torvströfabrik.