Prostitutionsutredningen i Eskilstuna körde fast när hallicken släpptes efter missförstånd

Den stora prostitutionsutredningen i Eskilstuna drabbades av ett svårt bakslag när åklagaren plötsligt släppte den huvudmisstänkte hallicken.‒Vi vet inte var han är idag och jag utgår ifrån att han redan lämnat landet eftersom det var en utländsk medborgare, säger polismannen Robert Junttila.

Övrigt2017-05-18 14:27
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Förra fredagen grep polisen engripit fem andra sexköpare på olika hotell och fått kontakt med flera prostituerade efter en längre tids spaning. De yngsta flickorna var bara 15 år gamla.

Att stoppa sexköp och människohandel är ett prioriterat område för den svenska polisen. Därför betraktades gripandet som en stor framgång i polishuset i Eskilstuna. Men nu kan hela insatsen vara förgäves, uppger flera poliser som Eskilstuna-Kuriren talat med.

Orsak: Åklagaren släppte den misstänkte hallicken på söndagen utan att begära honom häktad.

‒Vad finns det kvar att jobba med efter detta? Ingenting, säger en polis med insyn i utredningen

Polismannen Robert Junttila, som jobbat mot sexhandeln på flera av Eskilstunas hotell, medger att frisläppandet är ett stort avbräck för utredningen.

‒Det här handlar så uppenbart om grov organiserad brottslighet och här hade vi en anhållen som nu är släppt. Vi vet inte var han är idag och jag utgår ifrån att han redan lämnat landet eftersom det var en utländsk medborgare, säger Robert Junttila.

Prostitution är inte ett brott i Sverige. Det är sexköpet och människohandeln som är straffbelagt i lagen.

Även om det fortfarande går att bötfälla enskilda sexköpare har prostitutionsgruppens mål hela tiden varit att komma åt hallickarna som styr verksamheten, säger Robert Junttila.

‒Här missade vi samtidigt chansen att hjälpa de båda kvinnorna som är brottsoffren här. Hade vi fått honom häktad hade de antagligen blivit kvar och då hade vi kunnat bygga upp ett förtroende gentemot dem. Jag tycker det är beklagligt att hela rättskedjan inte klarar att dra åt samma håll i ett sånt här läge, säger Robert Junttila.

Beslutet att släppa 30-åringen fattades av Gabriel Frosteby som hade jouren vid åklagarkammaren i Eskilstuna efter anhållandet. Han menar att bevisningen inte verkade tillräckligt stark när beslutet skulle fattas.

‒Jag hade jouren den helgen och hade fått en muntlig dragning från polisen men inga skriftliga handlingar. Bevisningen var inte jättehård. Mannen uppgav till exempel att han hade ett förhållande med en av kvinnorna, säger Gabriel Frosteby.

På måndagen efter frisläppandet kom de skriftliga handlingarna till åklagarkammaren. Där fanns fler uppgifter som visade att mannen och de prostituerade rest tillsammans från ett hotell i Gävle innan de checkade in på ett nytt hotell i Eskilstuna.

‒Den här omständigheten, att alla tre rest tillsammans i samma bil, tyder ju på att det rört sig om koppleri, säger Gabriel Frosteby.

Med facit i hand: Hade du begärt honom häktad om du haft den kunskapen under helgen?

‒Då hade i alla fall brottsmisstankarna stärkts ytterligare.

Går det att jobba vidare med utredningen efter frisläppandet?

‒Ärendet är inte dött. Jag har gett direktiv till polisen att man ska kontrollera om mannen är kvar i landet eller om han rest till sitt hemland. Men jag har inte fått några besked från polisen på den punkten.

Den 30-årige mannen kvarstår formellt som misstänkt för koppleri i utredningen.

Så fungerar sexköpslagarna

Den som tjänar pengar på att förmedla sexköp kan dömas för koppleri. Brottet kan ge fängelse upp till fyra år. Vid grov brottslighet upp till åtta år.

Om flera kopplare samverkar för att skicka prostituerade mellan olika länder kan brottet klassas som människohandel. Det kan ge tio års fängelse.

Den som betalar för sex bryter mot sexköpslagen. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.