Populärt att odla ätbart för miljöns skull

Ätbara växter är en trend som ökar för varje år. Nu vill alla ha jordgubbar, hallon och fruktträd i stället för rosenbuskar och perenner. Och yrkesodlarna är inte sena att hänga på den ökande efterfrågan – varje år kommer det några nya och oftast mer härdiga sorter. Det säger trädgårdsmästare Hanna Torsek.

Övrigt2018-03-22 20:05
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

– Det finns hur många olika sorter som helst att välja av bland fruktträd, buskar och bärplantor. Och det kommer nya, roliga och goda sorter som är bra komplement till de gamla klassikerna som folk oftast frågar efter, säger Hanna som är ansvarig för Blomsterlandets utomhusväxter.

När vi gör reportaget i mitten av april har inte alla produkter kommit än och äppelträden består av bara nakna pinnar med små sköra knoppar. Men vinbärsbuskar, amerikanska blåbär och jordgubbsplantor har gröna blad och ser ut som om de snart skulle vilja bli planterade.

Intresset för ätbara och ekologiska växter är stort. Det beror nog på att allt fler bryr sig om vad man stoppar i sig och då odlar man gärna själv. Egen odling är förstås också bra för miljöns skull, resonerar Hanna.

Äpplen, hallon, jordgubbar och smultron är de mest efterfrågade ätbara växterna. Men när trädgårdsprogram på tv lyfter fram något speciellt kan det plötsligt bli extra stort sug efter just den växten, berättar Hanna.

– Amerikansk blåbär har blivit en populär buske, dels för att den ger hög avkastning och dels för att den har fina höstfärger. Den ska helst planteras tillsammans med en annan sort för att ge riklig avkastning.

När en kund frågar vilket äppelträd de ska plantera i sin trädgård finns det många faktorer som spelar in.

– Först beror det på vad kunden gillar – ska äpplet vara sött eller syrligt? Mjöligt eller fast? Rött eller grönt? Tidig eller sen sort? Vad som är bäst beror också på om det är en liten eller stor trädgård. Är tomten liten kan ett familjeträd med tre till fyra sorter på samma träd vara perfekt.

Om trädgården ligger öde kan det bli nödvändigt att plantera fler äppelträd i närheten av varandra för att det över huvud taget ska bli frukt.

– I villaområden är det sällan problem med att plantera enstaka träd. Där växer det oftast redan andra som är nödvändiga för pollineringen. Men om man vet att det saknas äppelträd i området krävs ett pollineringsschema som visar vilka sorter som trivs tillsammans.

Första året behöver man oftast inte beskära ett äppelträd, det har de flesta leverantören redan gjort, men alla trädgårdsbutiker gör inte på samma sätt. Det bästa är att fråga i butiken där man handlar vad som gäller för trädet man har valt.

– Första tre åren är superviktiga att beskära rätt för att få ett starkt, hållbart träd med gynnsam avkastning. Det finns många filmer på nätet som visar hur man ska göra, men enkelt beskrivet så ska fyra till fem krongrenar sparas vid första årsbeskärningen. Krongrenar är de som utgår från stammen.

Grenar som växer inåt i kronan eller som växer parallellt och konkurrerar med varandra ska bort.

– Plantera alltid i så soligt läge som möjligt och gräv inte ned rotklumpen för djupt. Klumpens högsta del ska vara i samma nivå som marken och förädlingsstället, lilla knölen längst ner på stammen, ska vara ovan jord. Sätt ett gnagskydd på stammen så att inte hararna förstör trädet. Har man rådjur och älg i närheten kan det behövas högt nät för att skydda.

Bärbuskar är inte längre bara vinbär, krusbär och hallon. Nu finns många andra spännande sorter att välja bland, exempelvis allåkerbär och jostabär som är en korsning mellan vinbär och krusbär.

– Buskar på stam har blivit allt vanligare, vilket kan vara bra i en liten trädgård och det ger också en bekvämare plockhöjd.

Fruktträd – vanligaste misstagen

Att inte beskära i uppbyggnadsfasen, det vill säga de första tre åren.

Planterat för djupt. Jordklumpen högsta del ska vara i samma nivå som marken och förädlingsstället ska vara ovan jord.

Glömt att vattna under en torrperiod.

Att inte rengöra sina verktyg efter beskärning. Det kan sprida sjukdomar mellan olika träd.