Politisk konsensus präglade många svar på ortsbornas frågor

Det parti som kan utlova kommunala satsningar på nya bostäder, trygghetsboende och ett servicecenter har många väljarröster att hämta i Österåker i september. Men till sådana löfteshöjder har valrörelsen inte nått.

Här är det KD:s Lennart Anderssons tur att berätta om sin politiska vision för Österåker innan utfrågningen inleddes.

Här är det KD:s Lennart Anderssons tur att berätta om sin politiska vision för Österåker innan utfrågningen inleddes.

Foto:

Övrigt2018-02-17 05:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det stod strax klart när gräddan av Vingåkers politiska företrädare på måndagskvällen kom till Österåkersbygdens friskola för den kommunala valrörelsens första utfrågning.

Sockenrådets Egil Boräng pinglade med klockan och gav de folkvalda två minuter vardera att delge ortsborna sina visioner för Österåkers framtid.

Där fanns kommunalrådet Anneli Bengtsson (S) och oppositionsrådet Charlotte Prennfors (M). Robert Davidsson representerade C, Lennart Andersson KD och Linus Larsson MP. Bengt Tholin kom för V, Lars-Göran Karlsson för SD, Martin Larsson för VTL och Lars-Gunnar Karlsson för L.

De nio talade varmt om ortens skola och föreningsliv, natur och inflyttningspotential. De pratade vägunderhåll, kollektivtrafik och om att lyfta bygden tydligare i kommunens marknadsföring. Ingen vision var ögonbrynshöjande och Bengtsson kom med en passning:

– Vi politiker ska inte sitta i kommunhuset och hitta på en massa hittepå-grejer. Det måste komma från er.

Vad står då överst på Österåkersbornas önskelista? Att döma av utfrågningen: fler bostäder. Gunnel Larsson hänvisade till ett lokalt enkätsvar från 50 personer som efterfrågar nya hyresrätter.

– Byggfärdig mark med tomter och detaljplan finns, och det finns ungdomar, fattiga pensionärer och nysvenskar som vill bo här. Vd för Vingåkershem har sagt ”varför inte?” om att bygga men att det hänger på politikerna. Vill du stödja att Vingåkershem bygger åtminstone några lägenheter? undrade hon.

– Ja. Men bara om det finns skrivna kontrakt. Kommunen kan inte riskera en förlustverksamhet, sa Andersson med en försiktighet som övriga politiker delade.

– Jag tror det är möjligt. Men då måste vi tänka utanför boxen och hitta en lösning där flera parter gör det tillsammans, svarade VTL-Larsson.

Är politikerna villiga att verka för ett trygghetsboende för äldre? Absolut, fortsatte Larsson medan Prennfors konstaterade att det är lätt i valtider och innan slantarna är slut att lova vad som helst.

I stora drag var panelen överens om de flesta spörsmålen kring bostadsfrågan, som att viljan att bygga behöver komma från privat håll.

– Från kommunens sida ska vi främst jobba rådgivande och konsultativt, sa Davidsson.

Kommer hans parti och de övrigas att ta initiativ till ett servicecenter på orten? undrade Patrik Nyberg.

Frågan fick få glasklara svar men bemöttes i sak med en positiv inställning till något slags servicebetonad samlingspunkt. Över huvud taget präglades utfrågningen av en utbredd konsensus om det mesta.

Hur ser då partierna på ledarskapet i kommunen efter valet? ville Ing-Mari Frössevi veta. Oavsett valutgång blir blocköverskridande överenskommelser ett måste, bedömde Prennfors.

– Annars får vi inte till ekonomin.

Ingen sa emot. Politikerna var överens också om att de ofta är överens, sina ideologiska skillnader till trots.

– Det är viktigt att vi har respekt för varandra och kan vara överens om de långsiktiga planerna. Det tycker jag att vi är, sa SD-Karlsson.