Att spela Shakespeare som enmansteater har blivit lite av en genre där en av pionjärerna är mimaren och skådespelaren Roger Westberg som fick turnera i flera år med sin ”Hamlet - en standup”. Han rev även av Shakespeares samlade verk på en timme, halsbrytande och underhållande.
I ”Romeo och Juliet” har Nicklas Lantz valt en mer pietetsfull väg och även låtit sitt manus granskas av Svenska Shakespearesällskapet. Det är en berättarteater varvad med de starkaste monologerna i dramat. Ibland dubblerar han med det engelska originalet för att riktigt göra texten rättvisa. Och det gör han.
Bearbetningen undviker alltför för mycket replikskiften och kast mellan roller och låter monologerna blomma ut. När halva tiden gått och paret knappt hunnit träffas undrar man lite hur de ska hinna med allt. Men det gör de. Både att gifta sig och dö, i Julias fall flera gånger.
För den som såg Nicklas Lantz göra "Hamlet" för några år sedan kan jag meddela att han slipat sina verktyg. Om jag inte till 100 procent köpte den versionen av Ofelia, så köper jag nu hans Juliet med hull och hår. Det måste vara något av det svåraste, att spela tonårsflicka för en femtioårig man (och säkert vice versa). Jag vill minas att Nicklas Lantz efter "Hamlet" ägnat ytterligare en uppsättning åt just Ofelia och spåren av det arbetet kan var det som syns i Juliet. Det är små nyanser som skiljer flickan från pojken och han har verkligen hittat dem.
Scenografin består av en hjärtformad scen genomborrad av en kniv, och där parerstången så småningom förvandlas till historiens kanske mest berömda balkong, och scenen där Nicklas Lantz slingrar sig mellan Romeo (under) och Juliet (över) är ren poesi. Och visst finns Shakespeares humor med även där. Rekvisitan är neddragen till ett minimum och den som finns blir desto mer laddad.
Att översätta, bearbeta, spela och regissera sig själv till den här sortens minimialism är ett svårt och gediget jobb. Vad fjärdeklassarna i Oxelösund som fick se föreställningen dagen efter tyckte vet jag inte, men min åttaåring satt klistrad.