De fyra partierna har majoritet även efter valet. Så blir det dock inte. KD har valt att kliva av, vilket upplöser majoriteten och tvingar partierna att bygga en ny.
Det går att förstå Kristdemokraternas beslut. Att respektera det är svårare.
Gruppledare Anna Jernemalm förklarar i tidningen utträdet med oenigheten mellan KD och S om äldreomsorgen. Kristdemokraterna vill ha konkurrerande utförare. I valrörelsen visade Jernemalm besvikelse över att Flen inte har kommit längre i arbetet med att införa LOV, lagen om valfrihet.
KD är även emot en föreslagen centralkökslösning för mat till äldre och emot byggandet av ett nytt särskilt boende i Malmköping. Det blir billigare och snabbare att bygga på annan plats, säger Jernemalm.
Det är många friktionspunkter. Men de ska ställas mot en annan omständighet – det stora underskottet i socialnämnden. Till de kostnader som har skenat iväg under mandatperioden hör den för hemtjänsten. Kristdemokraterna har styrt kommunen under den tid då problemen uppstod. Det vore ansvarsfullt att stanna kvar och lösa dem, särskilt när det rör verksamheter som partiet prioriterar politiskt. Kostnader, eventuella organisatoriska förändringar som LOV och byggande av nya boenden för äldre hänger också samman.
I sin majoritetsförklaring 2014 lovade de fyra partierna att ”se över möjligheterna att införa LOV utifrån kommunens förutsättningar”. En utredning om att införa LOV i hemtjänsten har gjorts. Man kan vara kritisk mot att utredningen gjordes sent – den blev klar först i våras – varför det har varit omöjligt att fatta beslut om införande före valet.
Men allt är inte så enkelt. I utredningen framgår att hemtjänst-LOV är en möjlighet men kräver mycket från kommunen i form av väl genomtänkta mål, ersättningsmodell och uppföljning. I bakgrundsbeskrivningen framgår att Flens hemtjänst har haft – och av allt att döma fortfarande har – problem med överblick och kontroll av vad som utförs och vad som kostar i hemtjänsten.
Att införa LOV utan att först skaffa sig kontroll över kostnaderna vore djupt oansvarigt.
Det är även i det sammanhanget man bör se byggandet av nya stora äldreboenden och maten till äldre. Koncentration och stordrift har i regel kostnadsfördelar, som givetvis måste vägas mot trivsel, livskvalitet och värdet av småskalighet.
Har Kristdemokraterna valt en enkel väg bort från dessa svåra beslut?
Nu gäller det att forma ett nytt styre. Vid sidan av en politisk ledning behövs en opposition som inte består i huvudsak av Sverigedemokraterna.
Avsaknad av stora konflikter i Flenspolitiken ger möjligheter. Det säger mycket att inget parti förutom KD stänger några dörrar i dagsläget. Inte heller minoritetsstyre bör avvisas. I Flen kan det fungera.