Luft under vingarna för fågelskådningen i Flen

Att skåda fåglar är ett intresse som ökar över hela landet. En ökning som märks även bland Flens fågelentusiaster.

Övrigt2017-05-02 13:05
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I söndags anordnades Fågelskådningens dag i hela Sverige, så även i Flen där Flens ornitologiska förenings (FOF) lokala arrangemang vid Lida våtmarker var välbesökt och en fingervisning om att fågelskådningen är ett växande intresse även här.

‒Det var proppfyllt med folk. Vi hade tubkikare uppsatta så alla kunde prova på, sen vanlig handkikare på borden. Sju stycken visade intresse för studiecirklarna, säger Judith Lambert, ordförande i FOF, som kanske kan se fram emot ytterligare medlemmar.

Studiecirklarna hålls genom Studiefrämjandet under ledning av Margaretha Karlsson dit även nykomlingar är välkomna. Man pratar om olika fågelgrupper, har frågesport, det kan också bli övningar på fågelläten och mindre uppsatspresentationer.

‒Vi är en trevlig grupp som också går ut på utflykter och skådar tillsammans. Nyligen har vi varit vid sjön Roxen i Linköpingsområdet, säger Lambert.

Nästa tillfälle är den 20 maj då det blir utflykt till Skåraviken. Föreningen som har funnits i snart tio år har målet att göra en exkursionen både på våren och på hösten.

Föreningen för också notiser i "Fågelkalendern" med observationer av flyttfåglars ankomst och andra årstidstecken. Syftet med kalendern är att se hur klimatförändringarna påverkar fåglarna.

Judith Lambert samverkar med andra fågelskådare i så kallade linebands.

‒Linebands är ett nätverk för fågelskådare, ett sätt att kommunicera. Jag är med i fyra linebands som tillhör olika föreningar och om någon rapporterar något ser jag det. Just den här säsongen är det mindre häckfåglar än vanligt vid Vadsjön till exempel.

Judith Lambert kommer från Massachusetts, delstaten på USA:s nordöstra kust, och fann fågelintresset tidigt.

‒Som tonåring var jag ute mycket i skogen med min mamma som var naturintresserad och hon kunde identifiera många fåglar. Där väcktes intresset, säger Lambert som ser kombinationen av kunskap och naturupplevelser som det bästa med fågelskådning.

‒Man kommer ut i naturen och följer miljön, ser hur allting hänger ihop, naturen, miljön och hälsan. Det väcker mer intresse om naturen och man kan fråga sig varför en särskild art finns vid kusten eller skogen.

En sann fågelskådare har alltid ett räkneverk ständigt aktivt inombords.

‒Vi tävlas inte inom föreningen, det är för nöjes skull. Men det finns tävlingar, hos Tärnan i Nyköping samlas man och delas upp i olika grupper, säger Judith Lambert som självklart har örnkoll på sina egna skådade arter.

‒Jag räknar och bockar av dem, nu är jag uppe i 169, så det är inte så dumt. Det finns över 300 arter i Sverige och vid Roxen såg jag fem sex nya. Jag blir jätteglad när jag ser en ny art.

Fågellivet i Sverige

Sveriges Ornitologiska Förening är den nationella svenska fågelföreningen.

Den bildades 1945 efter att fågelsektionen inom Naturskyddsföreningen omvandlades och blev Sveriges Ornitologiska Förening.

Föreningen går i mer vardagligt bruk under namnet BirdLife Sverige, detta för att tydliggöra att de tillhör det globala partnerskapet BirdLife International.

Flens ornitologiska förening bildades 2008 och är en del av Föreningen Södermanlands Ornitologer som i sin tur är en av 25 regionala föreningar kopplade till BirdLife Sverige.

Läs mer om