Lokstallet mister Bygghyttan

Bygghyttans personal har gjort ett stort och välkommet arbete med renovering av Lokstallet i Katrineholm. Men nu går verksamheten med underskott. Kulturnämnden förväntas besluta om nedläggning.

Kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S) tycker att Bygghyttan har gjort och gör ett viktig och bra arbete på Lokstallet.

Kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S) tycker att Bygghyttan har gjort och gör ett viktig och bra arbete på Lokstallet.

Foto:

Övrigt2018-01-20 07:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Bygghyttan startade 2009 och blev ett projekt inom ramen för fas 3. I början fanns förutom handledare fem medarbetare i arbetsmarknadsåtgärden.

Gruppen har haft fokus på Lokstallet och har fått mycket uppskattning för renoveringen av portar och fönster i byggnaden. Dessutom har Bygghyttans personal gjort ett omfattande arbete med att tömma de stallar där det nu byggs en teaterlokal, en så kallad black box. Personalen har också hjälpt till med utställningar och med att hålla utemiljön vid Lokstallet fin. Arbetet med att rusta upp vändskivan på gården och med att renovera ett par stallplatser har också utförts av Bygghyttan.

Men på tisdag, den 20 februari, ska kulturnämnden besluta om ett förslag att avveckla Bygghyttan till den 31 augusti.

‒De har gjort och gör ett jättebra jobb, säger kulturnämndens ordförande Cecilia Björk (S) som dock konstaterar att det inte finns pengar att behålla verksamheten.

‒Vi är en liten nämnd och förvaltning och vi måste vara sparsamma.

Hon tycker att Bygghyttan vid sidan av arbetsuppgifterna har fyllt en viktig social funktion med sin närvaro vid Lokstallet.

Bygghyttans renoveringar finansierades först med stöd av länsstyrelsen. Projektet har med tiden krympt till att omfatta tre medarbetare, varav två har varit med från starten. I höstas omvandlades två av fas 3-tjänsterna till så kallade extratjänster. Den tredje fas 3-tjänsten avslutades i januari.

Arbetsledarens tjänst har till hälften finansierats med pengar från kulturnämnden och till hälften genom fas 3-systemets arvode till handledare.

I och med att fas 3 avvecklas kan inte längre handledartjänsten finansieras fullt ut, vilket innebär att Bygghyttans verksamhet i år beräknas få ett underskott på 318000 kronor.

‒Bygghyttan har gjort ett jätteviktigt jobb. Det blir inte samma service som vi har haft tidigare och vi kommer att tappa ett kontinuerligt underhåll, säger P-O Millberg, chef för kulturförvaltningen.

Han konstaterar samtidigt att en hel del av det arbete som Bygghyttan skulle göra på Lokstallet är gjort.

Hur underhållet ska skötas i fortsättningen blir en fråga för Katrineholms fastighets AB, KFAB, som äger fastigheten.

Bygghyttan

Startade som en del i ett samarbetsprojekt med Duveholmsgymnasiet, som sökte praktikplatser.

I tre år kunde renoveringarna som Bygghyttan gjorde genomföras med stöd av 1,5 miljoner kronor från länsstyrelsen.