Summeringen av bilåret 2017 i Sverige visade en tydlig uppåtgång i försäljningen av både personbilar och lastbilar. Nyregistreringen av personbilar uppgick till 379 255, vilket är den högsta nivån någonsin. Även lastbilsförsäljningen slog nytt rekord med 62 132 nyregistreringar, som innebär en ökning med 6,8 procent.
Men hos den lokala bilhandlaren Bilgallerian i Katrineholm, märkte man inte av någon ökning i antalet nyregistreringar. Även om man sålde bra, var det inget rekordår.
– Vi hade ett vanligt år. Jag kan tänka mig att rekordet för hela Sverige är ett storstadsfenomen, vi försöker hålla oss på den lokala marknaden och vill ha våra kunder i närheten, då blir det inte de stora volymerna. Vi har ett annat tänk, säger Andreas Sjöman, vd.
Bil AB Wallin i Katrineholm hade inte heller något rekordår, även om man nådde upp till målen . Micael Jakobsson, bilförsäljare på företaget, tycker att det har varit ett bra bilår i Sverige och känner att företaget har fått sin del av kakan.
– Om man delar upp de siffrorna för hur det var i hela Sverige på vår marknad så innebär det att vi skulle sälja en bil mer i månaden. Det är skillnad på ett stort ställe, där blir det fler bilar, men vi avslutar året hyfsat och är nöjda, även om 2016 var något bättre för oss, säger han.
Däremot konstaterar både han och Andreas Sjöman att försäljningen av dieselbilarna har gått ner, vilket matchar siffrorna för hela landet som visar att antalet nyregistrerade dieselbilar minskat med 4,3 procent under 2017. Andreas Sjöman tror att det delvis kan bero på osäkerheten kring politiska beslut om dieselskatt och att man inte får köra överallt med dieselbil. En annan tänkbar orsak är att förbrukningen har minskat hos nya bensinbilar.
– Kunderna kan ha blivit uppskrämda av politiska beslut och dieselskatt, och det har kommit väldigt bensinsnåla bilar. Även om kunden är intresserad av en dieselbil så kan den föredra en bensinbil när förbrukningen är detsamma men det är en prisskillnad på 20-25 000 kronor.
Micael Jakobsson tror att det råder en osäkerhet kring dieselbilarnas fortlevnad i och med den politiska debatten om deras miljöpåverkan. Själv tycker han att debatten är onyanserad.
– Det är lätt att bo i Vasastan och ha åsikter om vad som ska rullas på landsvägen, men bor du i Granhed och ska ta dig till Katrineholm varje dag så drabbas du annorlunda. Man pratar om miljözoner, men inte om miljöpåverkan under tillverkning utomlands eller transporten hit. Man tar inte ett globalt miljöansvar, utan ett lokalt.